beaujolais

beaujolais (Čit. božole), srednje do jako alkoholno fr. crno vino, proizvedeno postupkom karbonske maceracije na jugu čuvene vinorodne pokrajine Bourgogne. Ime je dobilo po Beaujenu, glavnom gradu antičke pokrajine Lyonnais. Po kakvoći (i cijeni) razlikuje se stolno crno vino {što nosi samo oznaku b., koje je lagano i najbolje dok je jo{ mlado. B. Superieur je bolji i u prodaji skuplji od prethodnog, a b. Villages je najcjenjeniji i obično nosi još i pobližu oznaku mjesta iz kojeg potječe kao npr. b. v. Saint Amour, b. v. Moulin a Vent, b. v. Côte de Brouilly i sl.

Povezano

Humus

Humus je visokomolekularna organska tvar nastala razgradnjom pretežito biljnih dijelova čija se korisnost, kao ...

Lagav

Lagav (njemački Lägel, latinski lagena) u nekim krajevima Hrvatske još i lagva, uobičajeni naziv za bačvu.

Demi sec

Demi sec (fr.), polusuho, tj oznaka tipa vina spram sadržaja neprevrela šećera
Novosti