beaujolais

beaujolais (Čit. božole), srednje do jako alkoholno fr. crno vino, proizvedeno postupkom karbonske maceracije na jugu čuvene vinorodne pokrajine Bourgogne. Ime je dobilo po Beaujenu, glavnom gradu antičke pokrajine Lyonnais. Po kakvoći (i cijeni) razlikuje se stolno crno vino {što nosi samo oznaku b., koje je lagano i najbolje dok je jo{ mlado. B. Superieur je bolji i u prodaji skuplji od prethodnog, a b. Villages je najcjenjeniji i obično nosi još i pobližu oznaku mjesta iz kojeg potječe kao npr. b. v. Saint Amour, b. v. Moulin a Vent, b. v. Côte de Brouilly i sl.

Povezano

Madeira

(čit. madera), portugalsko spec. vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj ...

Trusnik

Trusnik je  hrvatski naziv za sporangij. Vidi: truska, spora, sklerocij, hifa, micelij.

Sovice

Sovice (Noctuidae i dr. rodovi), povremeni su, ali nerijetko vrlo opasni štetnici u vinogradima u kojima noću ...
Novosti