Stolno vino

Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis vinifera L), odnosno iz grožđa križanaca Vitis vinifera s drugim vrstama roda Vitis (članak 2, točka 3 ZOV-a, NN 96/03.). Pojačavanje, tj povećavanje prirodne volumne alkoholne jakosti može se u pojedinim godištima dopustiti ako je njihova minimalna prirodna alkoholna jakost 8,5 % vol., a to je povećanje ograničeno do 2 % vol. Postupci pojačavanja i dokiseljavanja opisani su pod tim pojmovima s tim da korištenje jednog od tih postupaka isključuje korištenje drugog. Dopušteni enološki i proizvodni postupci kao i ograničenja i uvjeti tih enoloških postupaka (sadržaj sumpornog dioksida, hlapiva kiselost), te norme na osnovu kojih se utvrđuje analitička i organoleptička kakvoća, (s naznakom najnižih i najviših dopuštenih količina pojedinih sastavina), detaljno su propisani Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.).
Punjeno u boce (flaširano) i u prodaji obvezno mora biti označeno kao stolno vino, s oznakom tvrtke, odnosno pro¬izvođača, količine vina u boci (u litrama), sadržaja alkohola (u % vol.) i zemlje podrijetla. To su obvezne oznake. Ostale oznake (zaštitni znak tvrtke, posebno ime vina, datum punjenja u bocu, boja vina i eventualno druge) nisu obvezne (pa se i kod nas nazivaju fakultativne oznake). Za razliku od stolnog vina s oznakom kontroliranog podrijetla koje uz ostale uvjete (prema ZOV-u propisuje ministar poljoprivrede) i koje još i potječe iz jedne vinogradarske regije, s. v. bez te oznake ne smije nositi oznaku sorte, oznaku vinorodnog područja manjeg od regije, niti godinu berbe. Stolna vina (a jednako tako i s. v. s oznakom k.z.p.), ovisno o zoni proizvodnje (u RH, zone su B, C1, C2, C3), moraju sadržavati najmanji propisani sadržaj stvarnog alkohola (u zoni B – 8,5 % vol., u zoni C1 – 9,5 % vol., u zoni C2 – 10,0 % vol. i u zoni C3 – 10,5 % vol.), a ovisno o boji i propisanu najmanju količinu suhog ekstrakta (bijelo 15, ružica 16, crno 17 g/l) i pepela (bijelo 1,2 ružice 1,3 crno 1,6 g/l). I svi ostali sastojci za koje su Pravilnikom o vinu propisane samo najmanje, odnosno samo najveće ili gornje i donje granične dopuštene količine, moraju biti u tim okvirima.

Povezano
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenjahladne plazme na ...

Moštomjer

Moštomjer je naprava za brzo određivanje šećera, odnosno suhe tvari u soku grožđa. Kod nas su najčešće ...

Albanija

Albanija na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more