Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada skupini vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom, što znači da je u tijeku proizvodnje (od vinograda do stavljanja u prodaju) i u prodaji pod stalnim nadzorom ovlaštene ustanove. Osim ispunjenja određenih karakteristika (u odnosu na mjesto i postupak proizvodnje, sastav i degustativna svojstva, takvo vino mora biti proizvedeno iz dopuštenih kultivara za dotično vinorodno područje, uz korisni učinak (randman) koji neće prekoračiti 75 %, a urod grožđa po ha mora biti u skladu Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05.) za zonu u kojoj je ono proizvedeno. Člankom 9 cit. Pravilnika dopušteni urod po ha za stolna vina s k.z.p. je u zoni B 12.000 kg, u zoni C1 i C2 13.000 kg, a u zoni C3 14.000 kg. Postupak i granice pojačavanja, dokiseljavanja i otkiseljavanja, doslađivanja istovjetan je s već opisanim za stolno vino. Minimalna količina suhog ekstrakta za bijela određena je s 15 g/l, za ružičasta 16 g/l, a za crna 17 g/l. Prirodna volumna alkoholna jakost mora iznositi najmanje 8,5 % vol, a minimalna količina pepela za bijela 1,2 g/l, za ružičasta 1,3 g/l, a za crna vina 1,6 g/l. U prodaji ova vina moraju imati slijedeće (obvezne) oznake: naziv vina, naziv tvrtke odnosno proizvođača, oznaku kvalitetne skupine (stolno s k.z.p.), vinorodno područje odakle vino dolazi (vinogr. regija, podregija, vinogorje ili položaj), podatke o sadržaju alkohola (u % vol.), šećera (iskazano kao suho, polusuho, poluslatko i slatko), te podatke o godini berbe, količini vina (u boci u litrama), s tim da vino mora nositi markicu koju, proizvođaču (odnosno tvrtki koja ga stavlja u promet) izdaje Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Fakultativne oznake su boja (bijelo, ružica-rosé opol, rumeno, crno), sorta(e), tehnološki postupak, priznanja i odlikovanja, način posluživanja i drugo. Kad je riječ o deklariranju sorte valja znati da prema sada važećem ZOV (NN 96/03.) i Pravilniku o Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l. u RH (NN 159/04.) smiju nositi samo vina s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom i uz uvjet da su proizvedena od 85 % grožđa te dotične sorte koja je cit. Nacionalnom listom svrstana među preporučene. V. kemijski sastav vina, najmanje i najviše dopuštene količine pojedinih značajnih sastojaka u vinu, vinogradarske proizvodne zone i odredbe o urodu grožđa i sastavu vina proizvedenim u njima.

Povezano

Betonska vinska cisterna

Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne ...

NPK

NPK je uobičajena kratica za umjetno gnojivo nitrofoskal, koje sadrži biljci potrebna tri elementa (dušik, fosfor i
Plovanić vina iz Kastva predstavili nove etikete

Plovanić vina iz Kastva predstavili nove etikete

Mala, ali iznimno značajna, inovativna i proaktivna kastavska vinarija Plovanić vina predstavila je u Kastvu ...
Novosti