Kuhano vino

Kuhano vino se priprema zimi tako da se vino duže ili kraće kuha. S obzirom da se slatka tvar među koje uz ostatak neprevrelog sladora spadaju i (alkoholi) isparavanjem izgube, ono postaje kiselo i oporo, pa mu je potrebno dodati šećera (najčešće saharoze, ali može to biti i med), a kako i plemeniti vinski mirisi (aroma i bouquet) kuhanjem nestaju, takvom se vinu pred završetak kuhanja dodaju mirodije klinčića, oraščića i cimeta. Napitak se poslužuje topao uz koricu ili krišku limuna.

Povezano

vreljnjača

Vreljnjača je naprava kojom se iz zatvorene posude (bačve, demižona ili betonske, odnosno metalne cisterne), u ...

Janus bifrons

Janus bifrons u Starom Rimu božanstvo s dva lica (treznim i pijanim), istih vrlina kao bog Bakho. Zvalo se je i ...

Secco

Uz manje korišten, (tal.) izraz asciutto, što također znači suho, najčešće upotrebljavani naziv za označavanje tipa
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more