Aldehid

Aldehid je organski spoj osebujna mirisa koji nastaje laganom oksidacijom primarnog alkohola, a daljnjom oksidacijom prelazi u kiselinu. U vinu, od svih aldehida,ima najviše acetaldehida, kojemu sherry vina zahvaljuju karakterističan miris. Oksidacija etanola pojednostavljeno izgleda ovako: etanol → acetaldehid → octena kiselina (C2H5OH → CH3CHO → CH3COOH)

Povezano

Ausbruch

Ausbruch (njem., čit. ausbruh) je naziv za kval. vino proizvedeno iz bijeloga prosušenog grožđa uz dodatak svježega

Bakotić Antun Carlo

Bakotić, Antun Carlo fizičar i pisac (1831.-1887.), autor je prve knjige o vinarstvu na hrvatskom jeziku, tiskane u

Blauburger

Sorta crnog grožđa nastala križanjem portugisca i frankovke i to u Klosterneuburgu, zaslugom Fritza Zweigelta 1923.
Novosti