Vinski talog

je sediment vina sastavljen od izumrlih ili živih stanica kvasca, krutih ostataka grožđa (sjemenki, kožica i dr.), soli vinske kiseline (striješa) i tvari koje nastaju koagulacijom (bjelančevine, bojila i dr.), te više ili manje mineralnih čestica koje su kao nečistoća dospjele u procesu preradbe grožđa u vino.

Talog je visoko vrijedan sporedan proizvod vinifikacije, količina i sastav mu variraju, prema tome je li nastao u mladom ili starom vinu. U talogu nakon prvoga pretoka (kojeg obično ima oko 10% od ukupne količine vina i u kojem je i do 70% vina, a tek oko 30% navedenih tvari) 15% otpada na striješ. Držanjem vina na vinskom talogu (sur lie, čit. sur li) uz povremeno miješanje pridonosi kakvoći vina i taj se postupak u odgovarajućim uvjetima preporuča.

Vinski talog se može dodavati komini iz koje se proizvodi komovica, ali ta količina smije biti najviše do 25kg taloga na 100kg grožđanog koma, s tim da količina alkohola koja potječe od taloga ne smije prijeći 35% ukupne količine alkohola u gotovom proizvodu. Destilacijom samo taloga proizvodi se drožđenka ili vinski destilat, odnosno vinski alkohol. Ako služi za proizvodnju vinske kiseline, prethodno se tiješti i suši.

Vidi: filtar preša.

Povezano

Prozračivanje vina

Vidi: aeracija, dekantiranje.

Plod

Plod (lat. frctus) je organ biljke (koji kod kritosjemenjača-Angiospermae viših stablašica čiji se broj procjenjuje

Europski red vitezova vina

Europski red vitezova vina je više od pet stotina godina stara družba, koja je obnovljena nakon II. Svjetskog rata ...
Novosti