Rakija

(tur.), žganica. U skladu s Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.) r. je proizvod dobiven destilacijom prevrelog koma ili masulja od grožđa, ili drugog voća na manje od 86 % vol. alkohola (ako cit. Pravilnikom nije drugačije određeno). Ona mora imati organoleptička svojstva voća od kojeg je proizvedena, a ako odležava u drvenom suđu najmanje godinu dana, može biti označena kao “stara rakija”. Samo se skupini specijalnih rakija smije dodavati aromate i sladila. Naime, r. se dijele na rakije od grožđa, voćne rakije, rakije od voćne komine i na specijalne rakije.

Povezano

Fitomedicina

Fitomedicina je jedna od znanstvenih grana (područje biotehničkih znanosti) koja obuhvaća niz aktivnosti s područja

Najčešće moguće pogreške degustatora

Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Vincekovo u Vinskoj kući Pavlomir

Vincekovo u Vinskoj kući Pavlomir

Hladno ali sunčano. Pravo vrijeme za prvo orezivanje. U Pavlomiru se je domaćin Miroslav Palinkaš potrudio da ...
Novosti