Izdašnost

Izdašnost U ocjenjivanju prirodnosti rakija i destilata podrazumijeva osobinu neke tvari da se zapaža njuhom i kada se razvodni, tj. razrijedi vodom. Primjerice, izdašnost vinovice što se stavlja u promet mora biti najmanje 1:500, a to znači da degustator mora osjetiti tragove vinovice u mješavini s čistom destiliranom vodom u kojoj je 1 ml vinovice razrijeđen u 500 ml (ili u 0,5 l) vode. Ocjenjivanje obavlja skupina provjerenih degustatora, anonimno i to tako da jedan po jedan prilaze u čašama postavljenim uzorcima, otkrivaju poklopac, provjere njuhom i ponovo čašu pokriju. O svom zapažanju u četiri ili u većem broju čaša s različitim stupnjem razrjeđenja, (primjerice 1:300, 1:400, 1:500, 1:600 i 1:700) degustatori se pismeno izjašnjavaju tako da zapišu samo broj zadnje čaše kod koje su još osjetili vinovicu. Ako su, provjerom izdašnosti svi degustatori vinovicu osjetili kod treće čaše, tada kažemo da je izdašnost 1:500

Povezano

Ferocijankalij

Vidi: kalijev ferocijanid, kalcijev fitat.

Mosler

Mosler je rjeđe upotrebljavani naziv za bijelu vinsku sortu poznatu u Hrvatskoj, posebno u podregiji Moslavina i ...

Hrvatsko-slavonsko gospodarsko društvo

Hrvatsko-slavonsko gospodarsko društvo (akronim: HSGD) je zalaganjem kardinala i zagrebačkog nadbiskupa Haulik ...
Novosti

Grožđe

grožđe je u smislu ZOV-a je zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze,...

read more

Superfosfat

Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata...

read more