Izdašnost U ocjenjivanju prirodnosti rakija i destilata podrazumijeva osobinu neke tvari da se zapaža njuhom i kada se razvodni, tj. razrijedi vodom. Primjerice, izdašnost vinovice što se stavlja u promet mora biti najmanje 1:500, a to znači da degustator mora osjetiti tragove vinovice u mješavini s čistom destiliranom vodom u kojoj je 1 ml vinovice razrijeđen u 500 ml (ili u 0,5 l) vode. Ocjenjivanje obavlja skupina provjerenih degustatora, anonimno i to tako da jedan po jedan prilaze u čašama postavljenim uzorcima, otkrivaju poklopac, provjere njuhom i ponovo čašu pokriju. O svom zapažanju u četiri ili u većem broju čaša s različitim stupnjem razrjeđenja, (primjerice 1:300, 1:400, 1:500, 1:600 i 1:700) degustatori se pismeno izjašnjavaju tako da zapišu samo broj zadnje čaše kod koje su još osjetili vinovicu. Ako su, provjerom izdašnosti svi degustatori vinovicu osjetili kod treće čaše, tada kažemo da je izdašnost 1:500
Fendant
Fendant U Švicarskoj uobičajeni naziv za sortu v.l. chasselas (šasla), koju Hrvati zovu plemenka, Slovenci ...