Antiseptičke tvari u vinu

Antiseptičke tvari u vinu su razni spojevi koji inhibiraju (zadržavaju, odnosno koče) rad kvasaca i drugih mikroorganizama (bakterija, plijesni). Te tvari ili dospijevaju u mošt i vino putem grožđa (npr. insekticidi i fungicidi upotrijebljeni u zaštiti loze koji se nisu potpuno razgradili) ili su to tvari poput antibiotika nastale radom mikroorganizama truloga grožđa, ili ih se pak namjerno dodaje u postupku vinifikacije (SO2 sulfitiranjem). Pravilnom ampelotehnikom i zaštitom valja spriječiti truljenje grožđa, vodeći računa o potrebnom vremenu razgradbe upotrijebljenog zaštitnog sredstva (karencija), a ispravnim sulfitiranjem utjecati na kočenje rada samo neželjenih mikroorganizama.

Povezano

Bakarić, Pavle

Bakarić, Pavle (1931.-2007.), vrstan tručnjak s područja južnih kultura: maslinarstva, agrumarstva i ostalih ...

Švicarska

U razdoblju između 1981. i 1985. godine u Švicarskoj je bilo evidentirano 14.000 ha vinograda, a u sljedećih pet ...

Octikavost

je neizlječiva bolest vina koju uzrokuju octene bakterije razlažući alkohol u octenu kiselinu, po čemu je ova ...
Novosti