Plijesni

plijesnima u običnom govoru nazivamo veći broj različitih gljivica, a za vinogradare od posebnog su interesa one iz roda Aspergilus i Penicillium,(koje svrstavamo među tzv. zelene plijesni), Botrytis i Phytophtora (sive plijesni) i Mucor (crne plijesni). Spomenimo još i rodove Cladosporium i Fusarium, o čijoj nazočnost na grožđu i suđu također ovisi sastav i kakvoća mošta i vina. Plijesni su izazivači bolesti vinove loze (i drugog bilja, Botrytis npr.), ali mogu imati i korisne učinke (npr. kao plemenita plijesan). Proizvodi nastali njihovom aktivnošću ponekad pridonose kakvoći vina (kod probirne berbe prosušenih grožđica npr.), a ponekad nam zadaju brigu i štete (neugodan vonj na pljesnivo grožđe, bačvu, čep i na mnoge druge načine).

Povezano

Pirostramini

Pirostramini je na mađarskom jeziku naziv poznate vinske sorte traminac crveni. Vidi: Mađarska.

Voćni ocat

Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...

Tip vina

Tip vina je naziv za razvrstavanje vina u odnosu na sadržaj neprevrela šećera. Vina u doslovnom smislu (tj. stolna,
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more