Bjelančevine

Bjelančevine (proteini) su redoviti sastojci naročito u moštu i mladim vinima. Nose pozitivan električni naboj, pa se s taninom (-) dodanim ili onim što potječe iz grožđa i nalazi se naročito kod crnih vina, talože. Da bi se spriječila takva neugodna pojava u boci, postupcima bistrenja (još u tijeku vrenja bentonitom ili nakon sljubljivanja i tipizacije) vina se stabiliziraju. Dio bjelančevina razgradbom prijeđe u aminokiseline koje su (uz fenolne i masne kiseline, te glikozide) prekursori (preteče nastanku fermentacijom i zrenjem nastalog) aromatskog kompleksa vina (koje čine viši alkoholi, esteri, aldehidi i ketoni).

Povezano

Polifenoloksidaza

Polifenoloksidaza je  jedan od najodgovornijih enzima (fermenata) koji katalizira oksidaciju polifenola u moštu i ...

Konidije

Konidije nespolni (vegetativni) oblik kojim se gljivica (poput plamenjače, pepelnice i dr.) najčešće u za nju ...

Peharnik

Peharnik je naziv osobe koja poslužuje vino (npr. u XIII. st. na bosanskom banovu dvoru). Za tu, prema svemu ...
Novosti