Esteri

Esteris u vrlo česti organski spojevi u biljnom i životinjskom svijetu, a nastaju kada se hidroksilna skupina u karboksilnim kiselinama (sa znakovitom COOH skupinom) zamjeni s alkoksi skupinom. Uz estere nastale u biljkama i životinjama (biljna ulja i masti, voćni i cvjetni mirisi i dr.) danas se ti spojevi proizvode i sintetski. Služe u humanoj, veterinarskoj i fitomedicini (aspirin koji je također ester i to salicilne kiseline i acetila, zatim feromoni, kojima se suvremena fitomedicina služi da bi kod kukaca izazvala konfuziju, pa da ne dođe do njihove oplodnje i razmnažanja itd.), a naročito u proizvodnji umjetnih aroma u konditorskoj, likerskoj i industriji bezalkoholnih napitaka. (npr. ester metilbutanoat je aroma jabuke, benziletanoat je aroma breskve, izobutilpropanoat je aroma ruma itd.).

Povezano

Chardonnay

Chardonnay (čit. šardone), franc. vinska sorta bijelog grožđa koju su pred dvadesetak i više godina mnogi ugledni ...

Kaudalija

Kaudalija (od lat. cauda, što u prijevodu znači rep), u vinarskoj terminologiji je naziv za okus koji se osjeća ...

Terroir

Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more