Esteri

Esteris u vrlo česti organski spojevi u biljnom i životinjskom svijetu, a nastaju kada se hidroksilna skupina u karboksilnim kiselinama (sa znakovitom COOH skupinom) zamjeni s alkoksi skupinom. Uz estere nastale u biljkama i životinjama (biljna ulja i masti, voćni i cvjetni mirisi i dr.) danas se ti spojevi proizvode i sintetski. Služe u humanoj, veterinarskoj i fitomedicini (aspirin koji je također ester i to salicilne kiseline i acetila, zatim feromoni, kojima se suvremena fitomedicina služi da bi kod kukaca izazvala konfuziju, pa da ne dođe do njihove oplodnje i razmnažanja itd.), a naročito u proizvodnji umjetnih aroma u konditorskoj, likerskoj i industriji bezalkoholnih napitaka. (npr. ester metilbutanoat je aroma jabuke, benziletanoat je aroma breskve, izobutilpropanoat je aroma ruma itd.).

Povezano

Blatina

Blatina najpoznatija crna sorta grožđa (i vina) u hercegovačkom kraju. Bez obzira na neredovit rod (što je ...

Biser od Čabe

Biser od Čabe istoznačnica za sortu vinove loze čapski biser.

Gamay bojadisar

Gamay bojadisar iako nosi slično ime kao gamay, valja istaći da je to potpuno druga sorta, koja uz moguć visok ...
Novosti