Pjenušavi doručak u Pavlomiru- Kad jutro započne s mjehurićima!

.  

Broj posjetitelja bio je pažljivo ograničen – ne samo zbog praktičnih razloga, već i kako bi se očuvala ekskluzivnost i intimna atmosfera samog događaja. Upravo zbog toga, interes je bio izniman – tražila se karta više, a među publikom su se našli i oni koji možda u drugačijim okolnostima ne bi bili dio vinske priče.

Doručak u vinogradu, osobno me podsjetio na Manetovu slavnu sliku Doručak u travi. Kao što je Manet mijenjao pravila u umjetnosti, tako i ovaj projekt razbija ustaljene norme – pokazuje da jutro može započeti pjenušavo, a ne samo uz kavu i kroasan.

U vinogradima Pavlomira predstavili su se kvarnerski pjenušci i lokalni proizvodi, a središnji dio događaja bila je radionica sljubljivanja pjenušaca s kvarnerskim škampom – vođena od strane Marije Vukelić.

Događaj je zaključen predstavljanjem mirnih vina izlagača – dodatnim podsjetnikom na raznolikost i bogatstvo hrvatske vinske scene.

Radionica koja spaja mjehuriće i more

Poseban trenutak događaja bila je radionica sljubljivanja pjenušaca i  ekstra djevičanskog maslinovog ulja s kvarnerskim škampom, koju je vodila sommelierka za maslinova ulja i vinska edukatorica Marija Vukelić stručnjakinja za harmoniju okusa i vina. O uljima nam je pričao član uprave Oio Vivo Extra Virgin Olive Velimir Jurić. Njihovo ulje vodnjanska Buža je na prestižnom natjecanju ponijela etiketu jednog od deset najzdravijih ulja na svijetu. Osim Buže kušali smo i pikantniju Bjelicu.

Pjenušce vinarije Pavlomir predstavio je  vlasnik vinarije Miroslav Palinkaš . Pjenušac San Marino napravljen od žlahtine odležavao je  godinu- godinu i pol na vlastitim kvascima, ugodan je i svjež te pjenušac 1288 ( naziv dobio po godini Vinodolskog zakonika) rađen od chardonaya, pinota bijelog i žlahtine. Taj pjenušac odležava 5 godina na kvascima. Jedan je od najnagrađivanijih pjenušaca.  To je prema riječima Marije  Vukelić pjenušac u kojem su spojeni kompleksnost chardonaya , nježnost i svilenastost pinota i citrusna nota žlahtine. Takvo vino osvaja i ne čudi da je na velikom ocjenjivanju Salona pjenušavih vina u Ljubljani među hrvatskim, slovenskim i francuskim pjenušcima odnijelo prvu nagradu.   

Kroz edukativan i opušten pristup, sudionici su naučili kako aroma mora i struktura škampa savršeno nadopunjuju svježinu i eleganciju kvarnerskih pjenušaca.

Naučili smo razlikovati nijanse okusa, prepoznati koja vrsta pjenušca najbolje pristaje uz sirovog škampa, a koji uz lagano termički obrađenog. Voditeljica radionice naglasila je važnost posluživanja – temperatura vina, vrsta čaše, ali i način pripreme škampa, sve igra ulogu u savršenom doživljaju.

Mirna vina za kraj – ali bez pada ritma
Nakon pjenušavog uvoda, posjetitelji su imali priliku kušati i mirna vina lokalnih vinara, koji su na svojim štandovima predstavili nove etikete s kvarnerskim potpisom. Bilo je tu malvazije, žlahtine, autohtonih  sorata – svaka kap nosila je priču o tlu, suncu i ruci vinara.

Ugodna glazba, sunce koje se probijalo kroz krošnje stabala i dobro raspoloženje posjetitelja zaokružili su doživljaj – onakav kakav samo vinograd može pružiti.              

Više od doručka – doživljaj za sva osjetila
Pjenušavi doručak u vinogradu Pavlomir nije samo još jedan gastronomski događaj – to je iskustvo koje povezuje prirodu, lokalnu tradiciju, vino i ljude. U ambijentu koji podsjeća na slike impresionista, svaki posjetitelj odlazi obogaćen – ne samo okusima i znanjem, već i osjećajem da je bio dio nečeg posebnog, gotovo svečanog.

                  

U vremenu kada se sve češće traži autentičnost i mir izvan gradske vreve, ovakav doručak postaje simbol usporenog uživanja i vraćanja jednostavnim, ali iznimno vrijednim stvarima: dobroj hrani, izvrsnom vinu i ljudima koji dijele strast.

Ako ste propustili ovogodišnje izdanje, preporučujemo da već sada zabilježite datum za sljedeći pjenušavi doručak. Jer neki trenuci – baš poput mjehurića u čaši – kratko traju, ali ostavljaju dug i pjenušav trag.

Kako bi i oni koji nisu uspjeli doći do ulaznica za pjenušavi doručak uživali u gastro-delicijama i pjenušcima pobrinula se Udruga Kvarner Wines  koji su uz podršku TZ Kvarnera, TZ Novi Vinodolski i Vinsku kuću Pavlomir organizirala Kvarner Sparkling Wines u poslijepodnevnim satima. Druženje je potrajalo do kasnih večernjih sati.

Povezano