Bjelance jaja

Bjelance jaja iako dopušteno, bistrilo (koje se koristilo naročito kod bistrenja crnih vina); uglavnom se vrlo rijetko upotrebljava. Proizvođači bistrila nude enološki pripravak albumin, koji je istovrsno, i još sigurnije bistrilo od b. j. Kažimo ovdje da se mnoga, ranije upotrebljavana bistrila na bazi bjelančevina životinjskog podrijetla, najčešće više ne upotrebljavaju i to ili zbog njihove visoke cijene (riblji mjehur) ili složenosti pripreme i čuvanja. Neka od njih izrijekom su čak i zabranjena (krv), dok se mlijeko npr. u Švicarskoj još uvijek koristi. Sva su ta sredstva dobila zamjenu u želatini iznimne čistoće, bez mirisa i drugih za vino štetnih sastojaka.

Povezano

Marovan

Marovan je u nekim krajevima Dalmacije (primjerice na Korčuli) naziv za bolest vina poznatu pod imenom maravan, ...

Sirmium

Sirmium (ime nastalo od lat. naziva Sremske Mitrovice) je bijela vinska sorta, jedna od selekcija D. Milisavljevića

Sistemici

Sistemici su zaštitne tvari koje ulaskom u biljku, biljci ne smetaju, ali smetaju parazitskoj gljivici, pa na taj ...
Novosti