Bjelance jaja

Bjelance jaja iako dopušteno, bistrilo (koje se koristilo naročito kod bistrenja crnih vina); uglavnom se vrlo rijetko upotrebljava. Proizvođači bistrila nude enološki pripravak albumin, koji je istovrsno, i još sigurnije bistrilo od b. j. Kažimo ovdje da se mnoga, ranije upotrebljavana bistrila na bazi bjelančevina životinjskog podrijetla, najčešće više ne upotrebljavaju i to ili zbog njihove visoke cijene (riblji mjehur) ili složenosti pripreme i čuvanja. Neka od njih izrijekom su čak i zabranjena (krv), dok se mlijeko npr. u Švicarskoj još uvijek koristi. Sva su ta sredstva dobila zamjenu u želatini iznimne čistoće, bez mirisa i drugih za vino štetnih sastojaka.

Povezano

Wine ACt in the Republic of Croatia

The Wine Act in force in the Republic of Croatia was passed by the Croatian Parliament and published in the ...
Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera

Žlahtina – vinska kraljica Kvarnera

Vinski profesionalci kušali su četrdesetak žlahtina različitih stilova i opisali najvažnije lokalno, autohtono ...

Association de la Sommellerie International

Association de la Sommellerie International (kratica ASI) je Međunarodna udruga sommeliera, koju su 1969. godine ...
Novosti