Bjelance jaja

Bjelance jaja iako dopušteno, bistrilo (koje se koristilo naročito kod bistrenja crnih vina); uglavnom se vrlo rijetko upotrebljava. Proizvođači bistrila nude enološki pripravak albumin, koji je istovrsno, i još sigurnije bistrilo od b. j. Kažimo ovdje da se mnoga, ranije upotrebljavana bistrila na bazi bjelančevina životinjskog podrijetla, najčešće više ne upotrebljavaju i to ili zbog njihove visoke cijene (riblji mjehur) ili složenosti pripreme i čuvanja. Neka od njih izrijekom su čak i zabranjena (krv), dok se mlijeko npr. u Švicarskoj još uvijek koristi. Sva su ta sredstva dobila zamjenu u želatini iznimne čistoće, bez mirisa i drugih za vino štetnih sastojaka.

Povezano

Uve apiane

Uve apiane (lat.) još i uve moscatelle, kod Latina naziv za muškatne sorte, grožđe koje zbog profinjene arome i ...

Acetobacter

Acetobacter (lat.) je opći naziv za sve octene bakterije koje se razmnažaju na površini vina (aerobne su) i koje ...

Malta

Malta je na svim svojim otocima (prema Bulletin de l’OIV) u razdoblju od 1994. do 1995. imala oko 4.000 ha ...
Novosti