Masne kiseline

Masne kiseline su zasićene (jednobazične alifatske poput mravlje čija je racionalna formula HCOOH, octena CH3COOH, palmitinska sa C16, dakle R-COOH) i nezasićene (jednobazične alifatske poput oleinske C17H33COOH, dakle sa 18 C atoma u lancu i dr.) kiseline (najčešće s parnim brojem C atoma), koje se nalaze u biljnim uljima odakle prilikom gnječenja grožđa i u tijeku vrenja prelaze u mošt i u vino, izgrađujući dio aromatskog kompleksa. Od dužine i razgranatosti lanca masnih kiselina ovisi veća (kod kraćeg) ili manja topivost u vodi, kao i visina tališta (koja raste s dužinom lanaca).

Povezano

Lodrica

Lodrica (tal. ludro) je posudica.

Ausbruch

Ausbruch (njem., čit. ausbruh) je naziv za kval. vino proizvedeno iz bijeloga prosušenog grožđa uz dodatak svježega

Ugni blanc

Ugni blanc fr. naziv za tal. bijelu vinsku sortu trebbiano toscano, koju neki zbog mnogih sličnosti, poglavito u ...
Novosti