Klet

Klet

Klet u prošlosti naziv za kućicu općenito, kasnije sve više a ponegdje gotovo isključivo za kućicu u vinogradu u kojoj se tiješti (preša) grožđe i proizvodi, a često i troši vino. Vinogradarske kleti su bili najčešće nadzemni objekti izgrađeni od hrastova drva. U novije vrijeme to su djelomice ukopane zgade u kojima je tek manji dio prostora namijenjen preradbi grožđa i njezi vina. Istoznačnice: klijet, klit, kućica (u Vinodolu), koliba (u Srijemu), zidanica, pilnica, vinica.

Povezano

Hormoni rasta

Hormoni rasta kod bilja, još i fitohormoni (grč. auksini) složene su organske tvari koje utječu na klijanje, ...

Turska

Turska je na azijskom kontinentu uz Kinu i Iran najznačajniji proizvođač grožđa (od 32.000.000 do 36.000.000 dt), a

Krioekstrakcija

Vidi: kriokoncentracija, hlađenje grožđa, mošta i vina i kriomaceracija.
Novosti