Klarol

Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. Klarol je montmorilonit (i to natrijski bentonit). Na tržištu se pojavljuju i kalcijevi bentoniti koji teže bubre pa se vinu dodaju u većoj količini za isti učinak u odnosu na Na-bentonit. Prednost im je što stvara manji i gušći talog.

Povezano

Glikozidi

Glikozidi su organski spojevi koji nastaju u bilju iz šećera (npr. glukoze) i nešećernog dijela aglukona (stim da ...

Cv.

Cv. od 1958. godine uobičajena kratica za riječ kultivar (tj. za oznaku sorta uzgojenog bilja) Ta, porijeklom lat. ...

Vukotinović, (Farkaš) Ljudevit

Vukotinović (Farkaš) Ljudevit (1813.-1893.), književnik, politik, prirodoznanstvenik, botaničar... Urednik ...
Novosti