Kalijev ferocijanid

Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno sredstvo za odstranjivanje teških metala iz vina. Metali poput željeza, bakra i cinka s kalijevim ferocijanidom tvore netopive kompleksne soli (npr. sa željezom berlinsko modrilo), koje se nakon taloženja taninom i želatinom, a nakon toga i filtracijom odstranjuju. Ovaj oblik demetalizacije vina poznatiji je u praksi pod imenom plavo bistrenje, iako ono to nije.

Povezano

Ekstrakt

Ekstrakt (lat.), u kem. analizi suha tvar što zaostane nakon isparavanja na vodenoj kupelji i sušenja u eksikatoru.

Enocijanin

Enocijanin (grč. oinos vino, kianos modro), bojilo grožđa, koje se dobiva ekstrakcijom svježih ili konzerviranih ...

Opaćevina

Opaćevina je sorta bijelog grožđa koje se samo ponegdje uzgaja i kod nas (središnja Istra i otok Cres). U Italiji ...
Novosti