Kalijev ferocijanid

Kalijev ferocijanid (žutokrvna sol, kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno sredstvo za odstranjivanje teških metala iz vina. Metali poput željeza, bakra i cinka s kalijevim ferocijanidom tvore netopive kompleksne soli (npr. sa željezom berlinsko modrilo), koje se nakon taloženja taninom i želatinom, a nakon toga i filtracijom odstranjuju. Ovaj oblik demetalizacije vina poznatiji je u praksi pod imenom plavo bistrenje, iako ono to nije.

Povezano

Hektar

Hektar oznaka za ovu mjernu jedinicu je ha, fizikalna veličina površina, a definira se 1 ha = 100 a = 10.000 m2. ...

Stolno grožđe

Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i ...

Tartarati

Tartarati su soli vinske kiseline (lat. Acidum tartaricum), prisutne u grožđu, moštu i vinu. Najprisutniji je ...
Novosti