Metali

Metali su redovit sastojak grožđa, mošta i vina. U grožđe dospijevaju iz tla prehranom (više ili manje ovisno o sastavu tla, ali i naravi sorte) i mehanički (iz tla vjetrom i kišom, a znatne količine i sredstvima za zaštitu). U mošt i vino metali prelaze iz grožđa, a dio i putem dodira s metalnim predmetima (alati, suđe). Metali su sastavni dio mineralnih tvari vina koje su, vjerojatno zbog pogrešne prosudbe da čine manje značajan sastojak, manje i izučavane od organskih. Zna se da te mineralne tvari imaju značajnu ulogu u prehrani bilja (loze), da utječu na aktivnost kvasca, na oksidativno-reduktivnu ravnotežu, da o njima ovisi hranjiva vrijednost mošta i vina itd. U vinima je najzastupljeniji kalij (od 0,6 do 0,9 g/l, kod bijelih, i 1,2 do 1,7 g/l kod rujnocrvenih). Natrija je znatno manje (obično 0,02-0,15 g/l izraženo kao Na2O). Uz ove, u vinu ima i ostalih metala (magnezija, mangana, kalcija, litija i dr.), ali nas najviše zanimaju željezo, bakar, aluminij i olovo. Drugih, naročito teških metala u vinu ima u tragovima.

Tako je primjerice ispitivanjem metala u vinu žlahtini utvrđeno da se sadržaj olova (Pb) kreće između 0,5 i 5,3 µg/l, kadmija (Cd) od 0,2 do 0,7 µg/l, a arsena (As) od 0,2 do 1,2 µg/l, dok je sadržaj bakra (Cu) bio između 0,01 i 0,15 mg/l, cinka (Zn) između 0,05 i 0,54 mg/l, a željeza najveći i varirao je između 0,28 i 2,30 mg/l. Zanimljivo je istaći da količina navedenih ispitivanih metala u vinu žlahtini nije značajnije varirala među uzorcima koji su uzeti iz različitih podruma s različitom podrumarskom praksom, što je potvrdio hi kvadrat test. Navedenim ispitivanjima utvrđeni sadržaj metala je u analiziranim vinima (prema Pravilniku o toksinima, metalima, metaloidima te drugim štetnim tvarima koje se mogu nalaziti u hrani, NN 16/05.) manji od dopuštenih količina. Povećane količine željeza, bakra, cinka i dr. metala odstranjuju se postupkom demetalizacije, zvanim plavo bistrenje.

Povezano

Nebbiolo

Nebbiolo je najpoznatija tal. autohtona vinska sorta crnog grožđa. Uzgaja se u sjevernim vinorodnim pokrajinama ...

Hifa

Hifa poput korjenčića tanka, najčešće bezbojna nit koja izraste iz spore, kojom npr. parazitska gljiva poput ...

Plavo bistrenje

Plavo bistrenje je naziv za postupak odstranjivanja teških metala iz vina, (u koje se uvrštavaju oni čija je ...
Novosti