Žutokrvna sol

Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno sredstvo za odstranjivanje teških metala iz vina.

Metali poput željeza, bakra i cinka s kalijevim ferocijanidom tvore netopive kompleksne soli (npr. sa željezom berlinsko modrilo), koje se nakon taloženja taninom i želatinom, a nakon toga i filtracijom odstranjuju. Ovaj oblik demetalizacije vina poznatiji je u praksi pod imenom plavo bistrenje, iako ono to nije.

Povezano

Vino frizzante

Vino frizzante je talijanski naziv za resko vino. Reskost takva vina potječe od sadržaja ugljik IV oksida, koji ...

Rakija od voćne komine

Rakija od voćne komine je voćna rakija proizvedena isključivo iz prevrelog i ocijeđenog voćnog koma (npr. kod ...

Štajerka

Štajerka je istoznačnica (sinonim) za ranfol, kojeg nazivaju još i štajerska belina i belina velika..
Novosti