Žutokrvna sol

Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno sredstvo za odstranjivanje teških metala iz vina.

Metali poput željeza, bakra i cinka s kalijevim ferocijanidom tvore netopive kompleksne soli (npr. sa željezom berlinsko modrilo), koje se nakon taloženja taninom i želatinom, a nakon toga i filtracijom odstranjuju. Ovaj oblik demetalizacije vina poznatiji je u praksi pod imenom plavo bistrenje, iako ono to nije.

Povezano

Poljoprivredno školstvo

O značaju poljodjelstva “kao temelju države blagostanja” (Benedikt Kotruljić 1458.), odnosno “korijenu i temelju ...

Veselič Miran

Veselič Miran (1913.-1995.) Na Biotehničkoj fakulteti u Ljubljani na agronomskom, a zatim prehrambenom odjelu kao ...

Nikolić Milan

Nikolić Milan (1907.-1994.) tehnolog u PD Jasinje, agronom u Poljoprivrednoj stanici Slavonski Brod, republički ...
Novosti