Brix naziv areometra (koji nosi ime svog konstruktora), što pokazuje koliko težinskih dijelova šećera ima u sto težinskih dijelova soka grožđa. To je u stvari neznatno popravljeni Balingov saharometar koji je u uporabi u zemljama anglofonskog jezičnog područja (Amerika, Australija, Južna Afrika), ali se i tamo sve više napušta i zamjenjuje suvremenijim, bržim i točnijim napravama za tu namjenu. Odnos očitanih vrijednosti po Brixu, prema Oechsleu i Baumeu, te % vol. alkohola koji će nastati kada očitana količina šećera prevrije (tzv. potencijalni alkohol) vidljiv je iz tablice (preračunavanje stupnjeva po Brix-u):
Stupnjevi Brix-a | g/l šećera | Kg/l (spec.težina) | Stupnjevi Baume-a (Bé) |
6 | 61,1 | 1,019 | 3,35 |
8 | 82,6 | 1,028 | 4,46 |
10 | 106,1 | 1,036 | 5,57 |
12 | 125,8 | 1,043 | 6,68 |
14 | 147,3 | 1,053 | 7,79 |
38 | 443 | 1,163 | 20,89 |
40 | 470 | 1,174 | 21,97 |
42 | 498 | 1,185 | 23,04 |
44 | 526 | 1,194 | 24,10 |
46 | 553 | 1,203 | 25,17 |
64 | 838 | 1,308 | 34,53 |
66 | 872 | 1,320 | 35,55 |
68 | 906 | 1,332 | 36,53 |
70 | 941 | 1,344 | 37,36 |
Vidi: klosterneuburška moštna vaga, Oechslova moštna vaga, Salleronova tablica.