Australija

Australija s proizvodnjom od 5,173.000 hl vina godi{nje (prosječno u 1993./1995.) pripada redu značajnih svjetskih proizvo|ača. Pretežiti dio vinogradarske i vinarske proizvodnje nalazi se u državama South Australia (6 vinorodnih zona), Victoria (5 vinorodnih zona) i New South Wales (7 vinorodnih zona), dok je u ostalim državama Australske zajednice (Commonwealth of Australia) ta proizvodnja zbog klimatskih razloga, neznatna Queensland i Western Australia nekoliko zona uzgoja loze, i to u Granite Belt te MargaretRiver i Swan Valley) ili te proizvodnje nema (Northern Territory). Loza se uzgaja i vino proizvodi i u najmanjoj i najjužnijoj australskoj državi-Tasmaniji, koja ima hladnije klimatske uvjete, najsličnije onima u hladnijim europskim područjima. Prema najnovijim podacima Australija ima oko 60 vinogradarskih regija te 103 “defined geographic indications”, za distrikte koji obuhvaćaju zone, regije i podregije, a o kojima odlučuje Geographical Indications Committee of Australian Wine and Brandy Corporation,

Specifičnost ovoga kontinenta jest da na njemu nije uspijevala samonikla loza, pa su prvi nasadi u blizini Sydneya podignuti tek 1788. Vlasnici mnogih australskih nasada su i doseljenici Hrvati, naročito iz Dalmacije, koji su ponešto vinogradarskoga umijeća donijeli iz starog zavičaja, a zatim u novim uvjetima to unaprijedili i osuvremenili. Najviše se uzgajaju sorte tal. rizling, semillon, pedro ximenez, carignan i grenache, a proizvode se bijela i crna suha i slatka vina. Od specijalnih vina najpoznatiji je tzv. Australian sherry wine, zatim likerska muškatna vina (poput onoga što ga proizvodi firma Banara wines J. Kruzović iz Cavershama) i alkoholizirana vina tipa port, odnosno slatka vina na bazi grožđa cabernet sauvignona. Vinogradarske površine i proizvodnja vina u Australiji u stalnom su rastu (od 2.531.000 hl iz 67/71 na 4.580.000 u 1989., do navedenih 5.173.000 hl ), a jednako tako raste i potrošnja i izvoz, što je najbolji dokaz procvata ove gospodarske grane.

Povezano

Vino spumante

Vino spumante je talijanski naziv za pjenušavo vino.

Alkoholno neprevreli proizvodi od grožđa

Alkoholno neprevrelim proizvodima od grožđa smatraju se (prema važećem ZOV-u NN 96/03.) konzervirani mošt, ...

Ultrafiltracija

Ultrafiltracija je postupak najfinije filtracije koja se koristi i u vinarstvu, a obavlja se putem posebno ...
Novosti