Bolesti vina

Bolesti vina izazivaju brojni mikroorganizmi, kvasci, plijesni ili bakterije, koji svojom životnom aktivnošću mijenjaju sastojke vina tako da kvare njihova organoleptička svojstva. Za razliku od korisnih mikroorganizama koji su neophodni za nastanak i razvoj vina, nepoželjnima, koji uzrokuju bolesti, nastojimo odgovarajućim enotehničkim zahvatima onemogućiti nazočnost, aktivnost i opstanak u vinu. Najčešće bolesti vina su vinski cvijet, octikavost, zavrelica (mliječno kiselo vrenje), manitno vrenje (slatki maravan) i sluzavost, a u novije vrijeme sve više i neugodna duhà, koja nastane aktivnošću štetnih-nepoželjnih kvasaca Brettanomyces.

Povezano

Tlo

Tlo je hranjiva osnova bilju i brojnim drugim živim bićima – bakterijama, gljivama, algama i životinjama. Nastaje ...

Lignifikacija

Lignifikacija je i kod nas među stručnim djelatnicima uobičajen naziv za označavanje odrvenjavanja rozgve. Lignin ...

Uzvišeni vinski konvent svetoga Urbana

Uzvišeni vinski konvent svetoga Urbana je udruga muževa koji vole i štuju trsje i vino, a okupljaju se da bi ...
Novosti