Bolesti vina

Bolesti vina izazivaju brojni mikroorganizmi, kvasci, plijesni ili bakterije, koji svojom životnom aktivnošću mijenjaju sastojke vina tako da kvare njihova organoleptička svojstva. Za razliku od korisnih mikroorganizama koji su neophodni za nastanak i razvoj vina, nepoželjnima, koji uzrokuju bolesti, nastojimo odgovarajućim enotehničkim zahvatima onemogućiti nazočnost, aktivnost i opstanak u vinu. Najčešće bolesti vina su vinski cvijet, octikavost, zavrelica (mliječno kiselo vrenje), manitno vrenje (slatki maravan) i sluzavost, a u novije vrijeme sve više i neugodna duhà, koja nastane aktivnošću štetnih-nepoželjnih kvasaca Brettanomyces.

Povezano

Ebulioskop

Ebulioskop je naziv naprave kojom se određuje vrelište tekućine (kapljevine). Riječ temelji na lat. i grč. ebullire

Soić crni

Soić crni - naziv jednog od većeg broja klonova plavca malog i to onog što se (kako navodi Bulić, Stjepan označava ...

Određivanje slobodnog i vezanog sumpor (IV) oksida (SO2) u vinu

Uz mjerenje šećera i ukupnih kiselina u moštu i alkohola, ukupnih i hlapljivih kiselina u vinu, za proizvođača vina
Novosti