Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, uz pojavu neugodno bljutava i reska okusa i mirisa koji podsjeća na kiselo zelje. Vino mijenja boju (bijela boja postaje žuća, crna zagasito plavičasta), a kiselost mu se smanjuje (jer uzročnici Bacterium tartarophorum i Lactobacillus plantarum upravo razgrađuju vinsku kiselinu, a ponekad i glicerol normalan sastojak svakog vina). Bolest je tipična za južne vinogradarske krajeve, gdje je sadržaj kiselina prirodno niži, ali se uspješno može spriječiti kontrolom aciditeta (mošta i vina), pravilnim sulfitiranjem, prema potrebi dokiseljavanjem i održavanjem higijene suđa i podruma.

Povezano

Fakultativno aeroban

Fakultativno aeroban je organizam (odnosno proces u stanici) koji se odvija u prisutnosti i bez prisutnosti kisika.

Rebula

Rebula je tal. vinska sorta bijeloga grožđa kojoj se ime spominje (kao rebolla i raibola d’Istria) u istarskim ...

Dionisos

Dionisos grč. naziv boga Dioniza.
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more