Vinski cvijet

Vinski cvijet (birsa, bersa, birza, kan) je bijelo-siva ili bijelo-rumenkasta prevlaka na slabo alkoholnim i slabo ekstraktnim laganim vinima koja stoje u otpražnjenom sudu i neodgovarajućim (toplijim) podrumskim uvjetima. Uzročnik bolesti je gljivica Mycoderma vini koja u prisutnosti zraka razgrađuje alkohol vina. Kada bolest uznapreduje vina postaju mutna, bljutava i octikava, neupotrebljiva za piće i preradbu. Ponegdje imenom birsa, odnosno birza, zovu i u mladom vinu nastali vinski kamen (striješ) što s opisanom bolesti nema nikakve veze.

Povezano

Moštomjer

Moštomjer je naprava za brzo određivanje šećera, odnosno suhe tvari u soku grožđa. Kod nas su najčešće ...

Ugni noir

Ugni noir (čit. inji noar) Vidi: aramon  

Ogroždina

Ogroždina (još i ogrozdina) se nazivaju  sve peteljke cvata grozda v. l., od glavne osi do peteljčice. Vidi: ...
Novosti