Sluzavost

Sluzavost – u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj tekućosti vina kada se ono, primjerice, lijeva iz boce u čašu. Oboljela s. vina najčešće ne pokazuju nikakve promjene u sastavu, okusu i mirisu. Ponekad se ova bolest pojavljuje u kombinaciji s bolešću koju nazivamo mliječno kiselo vrenje, pa tada vino mijenja i sastav, i okus i miris. Do danas nije usklađeno stajalište glede uzročnika sluzavosti. Jedni optužuju kvasce (iz roda Pichia i Hansenula), drugi bakterije (Bacillus viscosus vini, Streptococus mucilaginosus), od kojih se neke nazivaju mliječne bakterije koje u mladim vinima potiču nastanak histamina (biogenog amina), čija se količina u vinu nadzire i nesmije prekoračiti pravilnicima ili zakonima propisane količine, koje su u raznim zemljama različite, ali najčešće između 2 i 10 mg/L. Za razliku od svih drugih bolesti vina, ova se najlakše liječi (pretakanjem i laganim sulfitiranjem, rjeđe i tretiranjem s enološkim taninom) i, što je još značajnije, ne ostavlja po vino nikakve štetne posljedice.
Vidi:kemijski sastav vina, aminokiseline.

Povezano

Parafinsko ulje

Parafinsko ulje je uljnata, viskozna, neutralna tekućina, bez boje, okusa i mirisa, koja se koristi u prehrambenoj,

Bokal

Bokal (tal. boccale, lat. poculum), posuda, a nekad davno, i mjera za vino i tekućine. U Hrv. primorju 1 b. ima 0,478 l.

Pašticada

Pašticada je dalmatinsko jelo u pripremi kojega se obvezno upotrebljava vino, vinski ocat, prošek i vinjak.
Novosti