Sluzavost

Sluzavost – u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj tekućosti vina kada se ono, primjerice, lijeva iz boce u čašu. Oboljela s. vina najčešće ne pokazuju nikakve promjene u sastavu, okusu i mirisu. Ponekad se ova bolest pojavljuje u kombinaciji s bolešću koju nazivamo mliječno kiselo vrenje, pa tada vino mijenja i sastav, i okus i miris. Do danas nije usklađeno stajalište glede uzročnika sluzavosti. Jedni optužuju kvasce (iz roda Pichia i Hansenula), drugi bakterije (Bacillus viscosus vini, Streptococus mucilaginosus), od kojih se neke nazivaju mliječne bakterije koje u mladim vinima potiču nastanak histamina (biogenog amina), čija se količina u vinu nadzire i nesmije prekoračiti pravilnicima ili zakonima propisane količine, koje su u raznim zemljama različite, ali najčešće između 2 i 10 mg/L. Za razliku od svih drugih bolesti vina, ova se najlakše liječi (pretakanjem i laganim sulfitiranjem, rjeđe i tretiranjem s enološkim taninom) i, što je još značajnije, ne ostavlja po vino nikakve štetne posljedice.
Vidi:kemijski sastav vina, aminokiseline.

Povezano

Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska ...

Trebbiano toscano

Trebbiano toscano vinska sorta bijeloga grožđa koja u manjem postotku (do 15%) sudjeluje u proizvodnji crnog ...

Radovani Žarko

Radovani Žarko (1883.-1974.) član jelšanske obitelji koja se bavi prijevozom vina iz Dalmacije u Rijeku i Trst. U ...
Novosti