Sluzavost

Sluzavost – u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj tekućosti vina kada se ono, primjerice, lijeva iz boce u čašu. Oboljela s. vina najčešće ne pokazuju nikakve promjene u sastavu, okusu i mirisu. Ponekad se ova bolest pojavljuje u kombinaciji s bolešću koju nazivamo mliječno kiselo vrenje, pa tada vino mijenja i sastav, i okus i miris. Do danas nije usklađeno stajalište glede uzročnika sluzavosti. Jedni optužuju kvasce (iz roda Pichia i Hansenula), drugi bakterije (Bacillus viscosus vini, Streptococus mucilaginosus), od kojih se neke nazivaju mliječne bakterije koje u mladim vinima potiču nastanak histamina (biogenog amina), čija se količina u vinu nadzire i nesmije prekoračiti pravilnicima ili zakonima propisane količine, koje su u raznim zemljama različite, ali najčešće između 2 i 10 mg/L. Za razliku od svih drugih bolesti vina, ova se najlakše liječi (pretakanjem i laganim sulfitiranjem, rjeđe i tretiranjem s enološkim taninom) i, što je još značajnije, ne ostavlja po vino nikakve štetne posljedice.
Vidi:kemijski sastav vina, aminokiseline.

Povezano

Botun

Botun naziv je nedovoljno ispitane bijele vinske sorte koja je, prema navodima S.Bulića, i u prošlosti bila vrlo ...

Okuliranje

Okuliranje je uobičajeni naziv za cijepljenje kojim se okce (pup) s jedne biljke transplantira (premješta) na ...

Mlado vino

Mlado vino (VT) je naziv za vino kod kojega je u cijelosti ili samo djelomično izvršeno alkoholno vrenje i koje ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more