Bijela vina

Shema proizvodnje bijelog vina ( grožđanog soka, nijemog mošta, i proizvoda dobivenih preradbom taloga i koma)

Bijela vina se proizvode vrenjem mošta bijelih i crnih sorata grožđa (uz uvjet da crne nisu bojadisari), za razliku od crnoga (odnosno crvenog i rosé vina) koje se proizvodi kraćim ili dužim vrenjem masulja (ili kljuka) crnih sorata grožđa. Proizvodnja bijelih vina ima ove faze: runjenje i muljanje svježeg grožđa, sulfitiranje tako proizvedenog masulja, ocjeđivanje radi odvajanja samotoka (ciđa, lita) od masulja, tiještenje ocijeđenog masulja i odvajanje tiještenjem proizvedenog mošta, taloženje ocijeđenog, odnosno tiještenjem dobivenog mošta, vrenje mošta. Općenito se bijela vina (zbog boje i sastava) drže osjetljivijima od crnih, pa njihovoj proizvodnji valja pokloniti posebnu brigu. V.: posluživanje vina, specijalna vina

Povezano

Reska vina

Reska vina (VT) su vina s povećanom količinom ugljične kiseline (od 0,2 do 0,5 bara).

Cognac

Cognac (čit. konjak) je rakija od grožđa dobivena destilacijom Charentskog vina u istoimenoj francuskoj pokrajini i

Pirostramini

Pirostramini je na mađarskom jeziku naziv poznate vinske sorte traminac crveni. Vidi: Mađarska.
Novosti
Ružica Vinodola

Ružica Vinodola

I ove godine oživjet će manifestacija pod imenom  Ružica Vinodola koja slavi bogatu vinsku kulturu...

read more