Posluživanje vina

Posluživanje vina je posebna disciplina o kojoj ponešto mora znati svaki potrošač. Obuhvaća brojna znanja i vještine, od uređenja prostorija, koje moraju biti ugodne, zračne i svijetle, do uređenja stola, najčešće prekrivenog čistim bijelim stolnjakom, na kome i suđe i čaša i pribor oblikom i rasporedom djeluju kao ukras i svečanost, pa do primanja i rasporeda gostiju, izbora, te redoslijeda iznošenja jela i vina.

Vina su sastavni dio glavnih obroka, ručka i večere. O pravilnu izboru i količini zavisit će hoće li ono postati „glavni instrument simfonije ručka i element ujedinjenja osoba u dobro zajedništvo”. Pri izboru vina vrijedi načelo da laganim jelima odgovaraju lakša, a jačim i težima punija i starija vina. Dakako, ako je vino glavni instrument simfonije ručka ili večere valjalo bi izbor jela obaviti prema unaprijed izabranom vinu. Poznata je izreka da iznimka potvrđuje pravilo, a to znači da i ovdje postoje odstupanja, a ona se uglavnom odnose na posluživanje aperitiva.

Svemu ovome prethode određene radnje, od čuvanja vina, njihova temperiranja, iznošenja i otvaranja, te ulijevanja u čaše. Pjenušci, biseri, bijela i rosé vina najbolja su kada se poslužuju rashlađena na temperaturi od 5 do 10°C. Ta je temperatura vina niža od optimalne podrumske, koja se kreće između 11 i 14°C. Crna, mlada lagana vina poslužuju se na podrumskoj temperaturi (od 11 do 14°C), jednako kao i likerska, a crna jaka stara vina na temperaturi od 16 do 20°C. Prvu čašu iz tek otvorene boce nalijevamo najboljem znalcu ili domaćinu, a tek nakon njegova dopuštenja i ostalim članovima društva. Nemoguće je na ovdje ograničenom prostoru opisati sve pojedinosti koje obuhvaća ova disciplina, pa se stoga ograničavamo samo na to da bar nekim jelima pronađemo odgovarajuća vina, odnosno da nekim vinima pronađemo odgovarajuća jela.

Sljubljivanje jela i vina
aperitivna vina (pola sata prije jela) x vermuti, xeres, porto
(uoči jela) x suho jako bijelo vino
oštrige, školjke i rakovi x suhi pjenušac, mlada bijela, lagana vina
hladna predjela (pršut, šunka, salama) x suha bijela vina, lagane ružice, opoli
predjela s jajima i tjestenine s mesom x lagana crna vina
juha x ne servira se vino
bijela riba kuhana i u umaku x odležana bijela vina
plava riba, pečena, pržena, poširana x odležana b. i c. vina
riba s roštilja x jaka b. i c. vina
svijetlo meso, bijela perad x bijela vina
tamno meso, tamna perad x crna vina
divljač i divlja perad x teška, jača c. vina
sir i jela od sira x crna stara vina
kolači i sladoled x polusuhi pjenušac, aromatična sl. vina
voće i orasi x pjenušac ili prirodna desertna vina
pola sata nakon jela x suhi pjenušac

Povezano

Sauvignon bijeli

Sauvignon bijeli (čit. sovinjon) je cijenjena i rasprostranjena vinska sorta podrijetlom iz Francuske, koja je na ...

Modra frankinja

Vidi: frankovka, moravka.

Bermet

Bermet je naziv najčešće crnog aromatiziranog vina koje se od davnine proizvodi u regiji Kontinentalna Hrvatska, ...
Novosti