Bojadisari

Bojadisari zajednički naziv za sorte crnog grožđa s obiljem bojila (tvari boje), koje su locirane u kožici i u soku grožđa, a služe za sljubljivanje s vinima u kojima ti sastojci manjkaju. U Njemačkoj takvi se kultivari nazivaju Farbertraube ili Deckrot, u Francuskoj teinturtier.

Najizrazitiji bojadisari su alicante bouschet, gamay bojadisar, ancelota, začinak, grenaš (grenache) crni i dr.

 

Povezano

Clairette

Clairette (čit. kleret), je naziv za dvije mediteranske sorte v. l. od kojih se c. rosé praktički više i ne uzgaja,

Europa

Europa je u usporedbi s ostalim kontinentima sredi{te v. i v., i to ve} i zato {to od cjelokupne svjetske ...

Originalno

Originalno (VT) (osebujno, izrazito, tipično, nepatvoreno, prirodno, iskreno) vino je svako koje organoleptičkim i ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more