Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, mošta ili vina bez ikakvih dodataka ili s dodatkom određene količine vinskog alkohola, vinskog destilata, šećera, koncentriranog mošta i mirisnih ili drugih dopuštenih tvari. Sličnu definiciju za specijalna vina imaju i druga zakonodavstva, s razlikom što u nekim zemljama ovamo uvrštavaju i pjenušava vina. Način proizvodnje, a naročito degustativne značajke pjenušca, u mnogočemu se razlikuju od ove kvalitetne skupine vina, pa je vjerojatno najbolji onaj ustroj (kakav je na snazi i u RH), koji spec. vina dijeli samo na desertna, likerska i aromatizirana vina. Proizvodnja specijalnih, naročito desertnih vina je količinski ograničena zbog ograničenih vinogradarskih područja gdje je ta proizvodnja (uvjetovana specifičnim mikroklimatskim prilikama) moguća. Temeljena je i na tradicionalnim postupcima preradbe i doradbe i, dakako, na tradicionalnom sortimentu, pa je svaka zemlja proizvođač nastoji međunarodnim pravnim normama i internim propisima zaštititi. Specijalna vina u prometu (u originalno zatvorenim bocama) moraju imati slijedeće oznake: naziv tvrtke (odnosno proizvođača), naziv proizvoda, sadržaj stvarnog alkohola u % vol., sadržaj šećera u g/l i broj boce (koji je upisan na samoljepivoj markici što se postavlja) na čepu ili metalnom zatvaraču. Uz ove, dopuštene su (ali ne i obavezne) i druge oznake što ih mogu imati i stolna vina. Uvjete proizvodnje specijalnih vina u RH propisuje ministar poljoprivrede.
Retsina
Retsina je zajednički naziv smolenih bijelih i crnih grčkih vina (pretežito iz Atike i Korinta) kojih je zajednička