Mistela

Mistela (tal. mistella, rjeđe i sifone), je poluproizvod dobiven miješanjem soka (mošta) grožđa u kojem je (u pravilu) sadržaj šećera 20,5% (što odgovara potencijalnom alk. od 12% vol. ) i vinskog destilata ili vinskog alkohola u količini koja će ukupni alkohol povećati najmanje na 16, ali ne više od 22% vol. Mistela se dodaje moštu ili vinu radi proizvodnje spec. desertnih ili likerskih vina. Boja mistele ovisi o boji grožđa, uz napomenu da se kod bijelih alkoholizira mošt, a kod crnih masulj.

Povezano

Marangonijev efekt

Vidi: vinske suze.

Fazinić, Nevenko

Fazinić, Nevenko (1917.-2003.), autor velikog broja znanstvenih i stručnih radova s područja vinogradarstva, ...

ZOV

ZOV je uobičajena kratica za Zakon o vinu. U Republici Hrvatskoj na snazi je ZOV koji je donio Sabor RH i koji je ...
Novosti