Desertna vina su proizvodi dobiveni posebnim načinom preradbe prezrelog, najčešće plemenitom plijesni napadnutog, odnosno prosušenog grožđa, kao i proizvodi dobiveni posebnim postupcima dorade mošta i vina. Desertna vina zajedno s likerskim i aromatiziranim (vermutima), a prema nekim načinima razvrstavanja i s pjenušavima čine specijalna vina. Ako se desertna vina proizvode bez dodataka, govorimo o desertnim prirodnim vinima u koje se kod nas svrstava prošek. Ovakvo, prirodno desertno vino, proizvedeno bez ikakvih dodataka, može uz uvjet da se provede odgovarajući postupak, steći pravo na označavanje kontroliranog podrijetla. Ako se u postupku proizvodnje moštu ili masulju od svježeg prezrelog ili prosušenog grožđa dodaje vinski alkohol, vinski destilat ili koncentrirani (ugušćeni) mošt, riječ je o desertnim vinima. Vinski alkohol i vinski destilat smije se upotrijebiti u proizvodnji desertnih vina u količini koja postiže najviše 8,0 % vol. stvarnog etanola u ukupnom sadržaju alkohola. Desertno vino mora sadržavati najmanje 15 % vol. stvarnog alkohola i odgovarajuću količinu neprevrela šećera koji bi, kada bi prevrio povećao količinu alkohola na najmanje 18,0 % vol. i najviše na 25,0 % vol., pri čemu se 1 kg šećera računa kao 0,59 % vol. alk. Takvo vino mora sadržavati najmanje 18 g/l suhog ekstrakta. Kao što se i iz prethodnog objašnjenja može zaključiti, zajednička karakteristika d. v. najčešće je visok sadržaj etanola i neprevrela šećera, ali i specifičan, i svakom d. v. svojstven i vrlo cijenjen buke i okus. V.: likerska vina, aromatizirana vina, stvarni alkohol, potencijalni alkohol, ukupni alkohol
Opisivanje boje bijelih vina
Bijela svjetložuta ili slamnatožuta nazivaju se ona vina što su dobivena brzim odvajanjem soka (mošta)od kožice ...