Alkoholna pića

Alkoholna pića su proizvodi alkoholnoga vrenja grožđa, voća ili drugih slatkih, odnosno škrobnih sirovina u kojima sadržaj prirodnoga etanola obično varira od 2 do 15% vol., a samo je izuzetno manji ili veći. Alkoholna pića su i proizvodi jednostavne ili složene destilacije prevrelih osnovnih sirovina (vina, voćnih vina, prevrelog masulja grožđa, masulja voća, melase, žitarica i dr.), kojima je sadržaj etanola najmanje 15, najčešće između 40 i 50, a samo u nekim pićima i do 80% vol. Prvu skupinu alkoholnih pića u koju uvrštavamo pivo, vino i jabukovaču (odnosno voćna vina) nazivamo prirodnim alkoholnim pićem, dok se proizvodi destilacije najčešće nazivaju zajedničkim imenom alkoholna pića, odnosno jaka alkoholna pića. Vinski i alkoholni ocat prema mnogim propisima ne smije sadržavati više od 1,5% vol. etanola pa ne ide u red alkoholnih pića.

Prema drugačijim shvaćanjima alkoholnim se pićem smatra svaki proizvod koji sadrži više od 0,5% vol. etanola. U RH opći zahtjevi kakvoće, kategorizacija i sastav, sirovine i druge tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi ovih pića, tehnološki postupci te način deklariranja i označavanja jakih alkoholnih i alkoholnih pića, a u skladu s člankom 35, stavka 2, Zakona o hrani (NN 117/03., 130/03. i 48/04.) uređuje se Pravilnikom o jakim alkoholnim i alkoholnim pićima (NN 172/04.).
Ovisno o uvjetima proizvodnje, tehnološkom postupku i vrsti sirovina, na tržištu se nalaze i proizvodi iz ove skupine alkoholnih pića koja razvrstavamo kao gazirana likerska pića, desertna likerska pića, miješana alkoholna pića, alkoholna pića od meda, aromatizirana pića na bazi vina i aromatizirani kokteli na bazi vina.

Povezano

Berba grožđa

Berba grožđa (trgadba/trgatva, jematva..) odgovoran je posao o kojemu uvelike ovisi kakvoća budućeg vina, pa kod ...

Bouvierova ranina

Bouvierova ranina rana vinska sorta bijeloga grožđa, koja je dobila ime po svom pronalazitelju Clotaru Bouvieru iz ...

Ebuliometar

Ebuliometar (grč. i lat. - ebullire - vreti, métron - mjera; fr. ébouillir - ukuhati), je (jednako kao i ...
Novosti