Proglašenjem Zakona o vinu, koji je donio Hrvatski sabor 29. svibnja 2003. godine, prvi puta su kod nas među vina svrstani i slični proizvodi iz drugovrsnog voća, pa se podjednako kao i za vina iz grožđa vinove loze uređuje proizvodnja i promet voćnih vina i drugih proizvoda na bazi voćnih vina. Među ostale proizvode fermentacije soka ili masulja svježeg voća ubrajaju se
desertno voćno vino,
aromatizirano voćno vino,
biser voćno vino,
pjenušavo voćno vino i
voćni ocat.
Posebnim provedbenim propisima, poglavito Pravilnikom o voćnim vinima bit će to područje detaljnije uređeno. Za sada su donijeti: Pravilnik o oglašavanju vina s k.z.p. i v. v., Pravilnik o uvjetima analize mošta, vina, drugih proizvoda od grožđa i vina te v. v. i drugih proizvoda na bazi v. v. (Sl.l.RH 102 od 23.07.2004.)], te Pravilnik o minimalno tehničko-tehnološkim uvjetima za proizvodnju vina i v. v. te prodaju vina, drugih proizvoda od grožđa i vina i v. v.. Nadzor nad provedbom citiranog Zakona i Pravilnika u određenim segmentima obavlja Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Zagreb čiji je kontrolni laboratorij uvršten u Popis akreditiranih ispitnih laboratorija.
Vidi: kupinovo vino, malinovo vino, višnjevo vino, jabukovača.