Jabukovača

Jabukovača je naziv kojim se označava piće dobiveno alkoholnim vrenjem jabučnoga soka, kojeg u nas ponegdje naziva vino od jabuke ili jabučno vino. Vino od jabuka francuzi nazivaju cidre (čit. sidr), talijani sidro (di mele), a njemci Zider (čit. cider) ili Apfelwein. Ako se ono proizvodi od jače kiselih jabuka, zbog povećanog sadržaja jabučne kiseline preporuča se takav proizvod piti dok je još mlado, i dok još nije prevreo sav šećer. U područjima s dugom tradicijom proizvodnje takvih voćnih vina (a to su kontinentalna područja i poglavito Njemačka), visok sadržaj kiseline smanjuje se razvodnjavanjem, a sadržaj šećera povećava došećeravanjem, što je u RH Zakonom o vinu kojim se uređuje i proizvodnja i promet voćnih vina (NN RH br. 96/2003, članak 60, stavak 1) zabranjeno.
Destilacijom prevrelog soka (vina od jabuke) ili prevrelog masulja jabuke, proizvodi se rakija od jabuke.

Povezano

Prohibicija

(lat.), zabrana, poglavito proizvodnje i prodaje alkoholnih pića. Uz prohibiciju na vjerskoj osnovi, takve zabrane ...

Austrija

Austrija sa svojih vinogradarskih površina koji se prostiru na oko 50.000 ha ubere godišnje oko 3,180.000 dt grožđa

Zweigelt

Zweigelt (zweigeltrebe)  je vinska sorta uzgojena križanjem frankovke i lovrijenca u Klosterneuburgu (Austrija). S ...
Novosti