Jabukovača

Jabukovača je naziv kojim se označava piće dobiveno alkoholnim vrenjem jabučnoga soka, kojeg u nas ponegdje naziva vino od jabuke ili jabučno vino. Vino od jabuka francuzi nazivaju cidre (čit. sidr), talijani sidro (di mele), a njemci Zider (čit. cider) ili Apfelwein. Ako se ono proizvodi od jače kiselih jabuka, zbog povećanog sadržaja jabučne kiseline preporuča se takav proizvod piti dok je još mlado, i dok još nije prevreo sav šećer. U područjima s dugom tradicijom proizvodnje takvih voćnih vina (a to su kontinentalna područja i poglavito Njemačka), visok sadržaj kiseline smanjuje se razvodnjavanjem, a sadržaj šećera povećava došećeravanjem, što je u RH Zakonom o vinu kojim se uređuje i proizvodnja i promet voćnih vina (NN RH br. 96/2003, članak 60, stavak 1) zabranjeno.
Destilacijom prevrelog soka (vina od jabuke) ili prevrelog masulja jabuke, proizvodi se rakija od jabuke.

Povezano

Zinfandel Advocates and Producers

Zinfandel Advocates and Producers(kratica ZAP) je naziv udruge poklonika istoimenog crnog vina, koja je utemeljena ...

Scheurebe

Scheurebe je jedna od brojnih sorata bijelog grožđa nastala križanjem silvanca i rizlinga rajnskog, koju je uzgojio

Boca

Boca (od tal. bozza) je vinska ambalaža višestoljetne tradicije, a zbog mogućih prednosti, tehnoloških ...
Novosti