Vino espumoso

Vino espumoso je jedan od španjolskih naziva za pjenušavo vino, (i to za vino espumoso natural método tradicional) koje se u prometu označava i kao Cava DO (čit. Kava denominacion de origen). Cava je katalonski naziv za podrum, a ta je pokrajina (s glavnim gradom Barcelonom) središte (s više od 90% ukupne španjolske) proizvodnje pjenušavih vina. Španjolskoj, iza Francuske i Njemačke, po količini na godinu proizvedenih pjenušaca, pripada treće mjesto u svijetu (s oko 220 milijuna boca), s tim da je osnovna sirovina za bijela pjenušava vina sorta maccabeu (makabeo) i chardonnay, a za rosé garnacha (grenaš ) i mourvèdre (monastrell), te pinot crni.

Povezano

Dorčić, Milan

Dorčić, Milan (1881.-1969.), autor mnogih stručnih radova i brošura, putujući stručni učitelj i instruktor ...

Antioksidansi u vinu

Antioksidansi u vinu su one tvari koje spriječavaju oksidaciju vina, do koje ako dođe, vino mijenja okus, miris i ...

Podrumarstvo

Podrumarstvo je dio vinarstva i to onaj koji se bavi gradnjom i održavanjem podruma, podrumskog suđa, alata, ...
Novosti