Humus

Humus je visokomolekularna organska tvar nastala razgradnjom pretežito biljnih dijelova čija se korisnost, kao gnojiva ne ogleda samo u hranjivosti (jer sadrži tek oko 4 – 5% dušika, već kroz utjecaj na fizikalna svojstva tla (povećava kapacitet tla za vodu i zrak, povećava tlu i biljci potreban bakterijski naboj i popravlja pH tla). Može se proizvoditi i iz biljnih otpadaka u vinogradarstvu i vinarstvu.
Suvremena proizvodnja humusa – (glistinca – glisnjaka) dobije se uz pomoć crvenih kalifornijskih glista (kojima je znanstveni lat. naziv Lumbricus rubellus), pa osim obogaćivanja tla s potrebnim bioelementima i popravka njegove strukture uz očuvanje vlage u tlu, povećava urod, otpornost bilja na bolesti i na napad štetnika, a utječe i na bogatiji vitaminski i drugovrsni željeni sastav ploda

Povezano

Organske kiseline u vinu

Vidi: kemijski sastav vina.

Tlo

Tlo je hranjiva osnova bilju i brojnim drugim živim bićima – bakterijama, gljivama, algama i životinjama. Nastaje ...
Novosti