Humus

Humus je visokomolekularna organska tvar nastala razgradnjom pretežito biljnih dijelova čija se korisnost, kao gnojiva ne ogleda samo u hranjivosti (jer sadrži tek oko 4 – 5% dušika, već kroz utjecaj na fizikalna svojstva tla (povećava kapacitet tla za vodu i zrak, povećava tlu i biljci potreban bakterijski naboj i popravlja pH tla). Može se proizvoditi i iz biljnih otpadaka u vinogradarstvu i vinarstvu.
Suvremena proizvodnja humusa – (glistinca – glisnjaka) dobije se uz pomoć crvenih kalifornijskih glista (kojima je znanstveni lat. naziv Lumbricus rubellus), pa osim obogaćivanja tla s potrebnim bioelementima i popravka njegove strukture uz očuvanje vlage u tlu, povećava urod, otpornost bilja na bolesti i na napad štetnika, a utječe i na bogatiji vitaminski i drugovrsni željeni sastav ploda

Povezano

Belamarić, Vinko

Belamarić, Vinko (1874.-1917.), učitelj i poljoprivredni pisac. Uz napise o obnovi vinograda, napisao je i raspravu

Talan Adam

Talan Adam (1900.-1972.) je vinogradarski stručnjak i cijenjeni praktičar. S njemačkog preveo knjigu dvorskog ...

Šećer

Šećer je u običnom govoru najčešće naziv za disaharid saharozu, međutim, šećerima se nazivaju i drugi organski ...
Novosti