Tjelesna osjetila

Suvremena znanost svrstava u somatička (tjelesna) i specijalna (posebna). Somatička osjetila (prema A. Gaytonu) su živčani mehanizmi koji sabiru senzoričke informacije iz tijela, a najčešće se sustavno dijele na mehanoreceptivna tjelesna osjetila (kamo spadaju taktilna, tj. osjet za dodir, tlak, vibraciju i dr.), termoreceptivna (osjet za studen i toplinu), te osjetila za bol (koja uzbuđuju oštećenja tkiva). Specijalna ili posebna osjetila smještena su u posebnim organima, te, kao i većina ukupnih osjetnih mehanizama imaju zadaću upoznati psihu sa stanjem tijela i njegove okoline. U ovu skupinu osjetila ubrajaju se vid (kojem je mrežnica oka elektromagnetski receptor), sluh i ravnoteža (kojima su slušni receptori u kohleji i vestibularni receptori, mehanoreceptori), te njuh (pogrešno kod nas zvan još i miris) i okus (kojima su njušne stanice u njušnoj membrani nosa i okusne stanice pretežito u okusnim pupoljcima jezika, kemoreceptori). Iz navedenog proizlazi da najčešće govorimo o pet različitih osjetnih receptora, a to su:
1) mehanoreceptori i
2) termoreceptori (kod kojih slobodni živčani završeci zamjećuju toplinu, hladnoću i dodir kod kojih se zamjećuje deformacija tkiva i dodirom i tlakom),
3) nonireceptori (koji reagiraju na fizičko i kemijsko oštećenje tkiva, bol),
4) elektromagnetski receptori (smješteni u mrežnici oka, zamjećuju svjetlo, vid), te
5) kemoreceptori (kojima u ustima i nosom, tzv. okusnim pupoljcima i njušnim stanicama biramo jela i pića prema vlastitoj želji i potrebama tkiva, pa ih nazivamo još i kemijskim osjetom).

Vidi: osjetila, posebna osjetila, vid, njuh, okus, ocjenjivanje vina.

Povezano

Vinski alkohol

Vinski alkohol je proizvod dobiven destilacijom vina ili drugih alk. prevrelih proizvoda od grožđa, uz uvjet da ...

Prirodna alkoholna pića

Prirodna alkoholna pića je uobičajeni naziv za pivo, vino, jabukovaču i ostala voćna vina, dok se proizvodi ...
Novosti