Vid

Vid je jedno od pet posebnih osjetila (uz okus, njuh, sluh, i ravnotežu), a mrežnica oka, u kojoj se nalaze posebno građeni ćunjići (koji zamjećuju boju) i štapići (potrebni za gledanje u mraku) predaju impulse preko živčanih stanica vidnom živcu i dalje mozgu.

S obzirom na to da su naša osjetila osjetljiva na određenu kvalitetu i kvantitetu podražaja, i osjet vida registrirat će samo određene elektromagnetske valne dužine i to samo u rasponu od 375 do 750 milimikrona, odnosno milimikrometara, tj. milijuntnina milimetra, kratica mµ. Jednako kao što su raznovrsni okusi samo kombinacija četiriju osnovnih osjeta (slano, kiselo, gorko i slatko), i raznovrsne boje što ih normalan čovječji vid zamjećuje, samo su kombinacija triju osnovnih boja (crveno 600, zeleno 550 i modro 400 mµ). Kažimo još i to da je bijelo kombinacija svih valnih dužina koje vid registrira. Za kušanje i ocjenjivanje vina uz boju značajni su i mnogi drugi dojmovi što ih tim osjetilom zamjećujemo, a to su bistroća, tekućost, prisutnost plinova u vinu, što označavamo kao iskrenje i pjenjenje.

Podsjetimo da zraka svjetlosti prolazi kroz zrakoprazan prostor (a slično tome i kroz zrak i druge plinovite medije) brzinom od 300.000 km/sek. Kroz neke krute i kroz tekuće tvari zraka će svjetlosti prolaziti sporije, pa ako takva zraka svjetlosti kroz posebnu vrstu stakla prolazi brzinom od 200.000 km/sek govorimo da je indeks svjetlosti za zrak 1, a za takvu vrstu stakla 1,5 (što se dobije kada se 300.000 podijeli s 200.000). Ako granična ploha tog stakalca stoji okomito na snop svijetlosti, doći će samo do smanjene brzine prolaza svjetlosnih zraka, ali ako se ta granična ploha nalazi pod kutom, zrake će se još i ugnuti, a tu pojavu nazivamo lomom ili refrakcijom. Jačina loma ovisi o odnosu indeksa prozirnih medija i o stupnju nagnutosti valne fronte prema graničnoj plohi, pa se na temelju toga izrađuju i naprave (primjerice refraktometri) s kojima se služimo za određivanje gustoće mošta i drugih sokova).
Vidi: tjelesna osjetila, posebna osjetila, boja vina, prozirnost, tekućost, iskrenje, pjenjenje, refraktometar, decimalni predmeci, mikron, SI.

Povezano

Šerman Nikola

Šerman Nikola (1899.-1967.) prof. i predstojnik zavoda za vinogradarstvo i voćarstvo na Agronomskom fakultetu u ...

Malinovo vino

Malinovo vino je voćno vino proizvedeno iz ploda maline (Rubus idaeus).

Slano

Slano - jedan od (bar) četiri osnovna okusa što ga izazivaju ionizirane soli. Različite soli imaju različit indeks ...
Novosti