Ocjenjivanje vina opisivanjem

Kakvoću vina moguće je izraziti analitičkim podacima, bodovima ili je opisati riječima. Ni jedno, ni drugo, ni treće nije dovoljno da bi se objasnile sve one finese koje osjećamo pijenjem. Umjesto da sugovorniku tumačimo krtim riječima kakvo je vino, najbolje je ponuditi mu ga. Pa ipak, kao što nastojimo ponekad opisati ljepotu glazbenog ugođaja, čijem smo izvođenju prisustvovali, i koje nas je oduševilo, i senzacije doživljene kušanjem vina moguće je, premda jednako tako nepotpuno, izraziti i riječima. Za tu vrst komunikacije u opisivanju vina svaki je narod stvorio izraze, često prenesena značenja, kojima se, manje ili više uspješno, iskazuju dojmovi što ih stječemo osjetilom vida, njuha, okusa, opipa i temperature. O svakom od tih stručnih vinarskih termina za boju, bistroću, tekućost i živost, odnosno za dojmove okusa i mirisa, pročitaj kraći opis i objašnjenja pod slijedećim pojmovima:
kako se najčešće vina opisuju prema boji i to kako bijela, a kako rujnocrvena.
opisivanje vina prema bistroći,
opisivanje vina prema tekućosti.
opisivanje živosti vina.
opisivanje vina dojmovima koje zapažamo osjetom njuha.
opisivanje dojmova okusa.

Povezano

Demižon

Demižon staklena, vrbovom šibom ili slamom opletena posuda, od jednog do deset galona (1 engl. galon = 4,564 l, 1 ...

Koliba

Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se

Octena jeguljica

Octena jeguljica (stariji naziv octeni crvić, Anguillula aceti) živi i razmnaža se u octu s 5 - 6% octene kiseline.
Novosti