Slatke tvari u vinu

Slatke tvari u vinu – U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne sastavine, među kojima ponajviše alkoholi (poglavito etanol) i u manjoj mjeri brojni esteri, aldehidi, ketoni i neke aminokiseline. S obzirom da se u suha vina svrstavaju ona kod kojih je sadržaj neprevrela šećera manji od 4 g/L, spomenimo da te šećere čine najvećim dijelom heksoze – glukoza i fruktoza. Da je etanol slatka tvar u vinu najbolje se to iskazuje kada se vino kuha da bi se proizveo varenik (koje ponegdje i u nas nazivaju glivajn), jer tako prokuhano vino nije pitko ako se ne zasladi – zašećeri i time ne nadoknadi slatka tvar vina, koja je kuhanjem izgubljena.
Vidi: posebna osjetila, okus, kemijski sastav vina, kiselo, gorko, slano.

Povezano

Vitis vinifera L.

Vitis vinifera L. je latinski  botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...

Riblji mjehur

Riblji mjehur je dopušteno bistrilo u vinarstvu, a priprema se iz mjehura morune (Huso huso), ribe iz porodice ...

Argentina

Argentina spada među značajne proizvođače vina u svijetu. Do 1990. bila je najveći pro¬iz¬vo¬đač vina izvan ...
Novosti