Slatke tvari u vinu – U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne sastavine, među kojima ponajviše alkoholi (poglavito etanol) i u manjoj mjeri brojni esteri, aldehidi, ketoni i neke aminokiseline. S obzirom da se u suha vina svrstavaju ona kod kojih je sadržaj neprevrela šećera manji od 4 g/L, spomenimo da te šećere čine najvećim dijelom heksoze – glukoza i fruktoza. Da je etanol slatka tvar u vinu najbolje se to iskazuje kada se vino kuha da bi se proizveo varenik (koje ponegdje i u nas nazivaju glivajn), jer tako prokuhano vino nije pitko ako se ne zasladi – zašećeri i time ne nadoknadi slatka tvar vina, koja je kuhanjem izgubljena.
Vidi: posebna osjetila, okus, kemijski sastav vina, kiselo, gorko, slano.
Borgonja
U Istri se tim imenom naziva kultivar crnog grožđa čije je i u nas u Republici Hrvatskoj poznatije i ispravno ime ...