Slatke tvari u vinu

Slatke tvari u vinu – U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne sastavine, među kojima ponajviše alkoholi (poglavito etanol) i u manjoj mjeri brojni esteri, aldehidi, ketoni i neke aminokiseline. S obzirom da se u suha vina svrstavaju ona kod kojih je sadržaj neprevrela šećera manji od 4 g/L, spomenimo da te šećere čine najvećim dijelom heksoze – glukoza i fruktoza. Da je etanol slatka tvar u vinu najbolje se to iskazuje kada se vino kuha da bi se proizveo varenik (koje ponegdje i u nas nazivaju glivajn), jer tako prokuhano vino nije pitko ako se ne zasladi – zašećeri i time ne nadoknadi slatka tvar vina, koja je kuhanjem izgubljena.

Vidi: posebna osjetila, okus, kemijski sastav vina

Povezano

Larva

Larva je istoznačnica (sinonim) za pojam ličinka. Riječ larva izvedena je iz latinske mitologije i riječi Lar, čije

Sauvignon vert

Sauvignon vert je naziv klona sorte grožđa sauvignon blanc, odnosno sauvignon bijeli. Uzgaja se u Kaliforniji ...
Domagoj Perković pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2025.

Domagoj Perković pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2025.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2025., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom ...
Novosti