Kavčina

kavčina

Kavčina je među potrošačima vina gotovo nepoznata sorta grožđa iz koje se (u kombinaciji s još nekim sortama) proizvodi vrlo poznato kiselkasto ružičasto (rdeče) vino cviček. Uz manju nazočnost u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske, pretežito se uzgaja u posavskom rajonu Slovenije. Rodi obilno, a grožđe je kiselo i siromašno šećerom (obično oko 15%), pa otuda i nizak sadržaj alkohola, a visok ukupnih kiselina u vinu, koje je, izgleda baš zbog takva sastava mnogima omiljeno piće.

 

Povezano

Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina

Geografsko (zemljopisno) podrijetlo vina od osobite je značajnosti, pa se i kod nas oduvijek ističe kod označavanja

Peronospora

Peronospora je bolest na vinovoj lozi i drugom kulturnom bilju. Naziv je nastao od lat. imena uzročnika Plasmopara ...

ITT

ITT (Indicator Time Test), postupak kojim se na osnovi trajanja reakcije gubitka boje indikatora 2,3 ...
Novosti