Kavčina

kavčina

Kavčina je među potrošačima vina gotovo nepoznata sorta grožđa iz koje se (u kombinaciji s još nekim sortama) proizvodi vrlo poznato kiselkasto ružičasto (rdeče) vino cviček. Uz manju nazočnost u vinogorjima sjeverozapadne Hrvatske, pretežito se uzgaja u posavskom rajonu Slovenije. Rodi obilno, a grožđe je kiselo i siromašno šećerom (obično oko 15%), pa otuda i nizak sadržaj alkohola, a visok ukupnih kiselina u vinu, koje je, izgleda baš zbog takva sastava mnogima omiljeno piće.

 

Povezano

Sekundarni kalijev tartarat

Vidi: soli vinske kiseline

Osipanje

Osipanje je uz druga značenja, taj izraz koriste i vinogradari opisujući smanjenje cvijetova u doba cvatnje vinove ...

Cru

Cru (fr., čit. krü) uz mnoga druga značenja vrlo se često upotrebljava i među vinarima da bi se istaklo da je ...
Novosti