Cross-flow-filtracija (engl. on the cross – dijagonalno, flow – strujanje, protok, gibanje) je postupak fine filtracije s membranama (čije su pore definirane veličine). Tekućina što se filtrira ne prolazi kroz membranu frontalno (statički), već tangencijalno, strujeći velikom brzinom i turbulentno (uzburkano, nemirno, dinamički), sprečavajući tako zaostajanje krutih čestica mutnoće u porama membrane. Da bi se postigao takav učinak “c-f”. filtra, jedna manja crpka održava turbulentnu cirkulaciju optoka, a veća dovodi novu tekućinu što se filtrira proizvodeći uz to i radni tlak. S obzirom na veću ili manju propusnost membrana (koje se izrađuju iz keramike, celuloze, polisulfona i poliamida i koje mogu bili pločastog ili uvijenog oblika), a kojima su pore od 0,1 do 10 µm, ovaj način filtracije može biti razvrstan kao mikrofiltracija, ultrafiltracija ili hiperfiltracija, (još zvana reverzna osmoza) što će uvjetovati potreban radni tlak koji varira od 10 do 100 bara.
Ova vrsta filtracije služi za uklanjanje mutnoća čija je veličina veća od 0,2 µm, (prema tome i stanica kvasca i koloida), a to znači da je završna, tj. da se njome najčešće filtriraju vina, voćna vina i pjenušci neposredno pred punjenje u boce. Rjeđe,”c-f” filtrima čiste se i bistri moštevi nakon taloženja, a prije dodatka selekcioniranog vinskog kvasca. Cijena membrana za “c-f” finu filtraciju je visoka, ali s obzirom na to da je njihova trajnost, uz stručno rukovanje, vrlo duga (i nekoliko godina), a učinak filtracije izvanredan, proizlazi da je taj način obradbe vina, voćnih vina i pjenušaca (uz vrlo mali ili nemjerljiv gubitak CO2) nezamjenjiv i neizostavan u suvremenom vinarstvu.