Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku katehinu (derivatu flavana) koji sudjeluje u građi tanina. Katehinska vina su trpka i gorka, a s obzirom na to da se tim sastavinama pripisuju svojstva citrina (vitamina P), bez obzira na njihovu neužitnost, cijenjena su kod dijela domaćih potrošača. Tradicionalno, ta su se vina proizvodila u zemljanim, amforama sličnim posudama sadržaja (i do 2500 l), a takvu proizvodnju neopravdano i danas neki vinari hvale nastojeći ju obnoviti. Zbog nemogućnosti regulacije temperature vrenja, odgovarajućeg održavanja potrebnih higijenskih uvjeta, zaštite od oksidacije i brojnih drugih čimbenika, ovakav način proizvodnje vina pripada prošlosti, odnosno vremenu prije eksplozije znanosti kojoj i vinogradarstvo i vinarstvo zahvaljuje svoj napredak.
Valeri Eugenije
Valeri Eugenije (1892.-1985.) riječki enolog, vrstan degustator i specijalist svjetskog glasa u proizvodnji ...