Katehinsko vino

Katehinsko vino je naziv bijelih i crnih vina proizvedenih dugim vrenjem na masulju. Ime su dobili po sastojku katehinu (derivatu flavana) koji sudjeluje u građi tanina. Katehinska vina su trpka i gorka, a s obzirom na to da se tim sastavinama pripisuju svojstva citrina (vitamina P), bez obzira na njihovu neužitnost, cijenjena su kod dijela domaćih potrošača. Tradicionalno, ta su se vina proizvodila u zemljanim, amforama sličnim posudama sadržaja (i do 2500 l), a takvu proizvodnju neopravdano i danas neki vinari hvale nastojeći ju obnoviti. Zbog nemogućnosti regulacije temperature vrenja, odgovarajućeg održavanja potrebnih higijenskih uvjeta, zaštite od oksidacije i brojnih drugih čimbenika, ovakav način proizvodnje vina pripada prošlosti, odnosno vremenu prije eksplozije znanosti kojoj i vinogradarstvo i vinarstvo zahvaljuje svoj napredak.

Povezano

Voćni ocat

Voćni ocat se proizvodi octenim vrenjem iz voćnog vina (koje je proizvedeno iz svježeg voća), ili ga se proizvodi ...

Dl

Dl (još i dL) je oznaka za decilitar (deseti dio litre)

Nodij

Nodij (koljence) je zadebljanje na ljetorastu i jednogodišnjoj rozgvi. Tanji dio između dva nodija je internodij ...
Novosti