EK filtracija

EK filtracija (od njem. Entkeimung=uklanjanje klica, sterilizacija, …), postupak fine filtracije nekada s azbestno celuloznim (a sada samo celuloznim) pločama, koje, uz dubinsku i površinsku filtraciju, imaju i adsorpcijsku moć. Budući da EK filtracija zadržava klice (mikroorganizme), njome se provodi hladna sterilizacija vina. Najčešće se primjenjuje neposredno pred razlijevanjem vina u boce (flaširanje).

Povezano

Tvrorijez

Tvdorijez je uz tvrdac jedna od istoznačnica poznate dalmatinske vinske sorte bijelog grožđa koje se najčešće ...

Dria

Dria spominje se u starim urbarima kao mjera za tekućine u istom značenju kao vedrica.

Grgić, Miljenko

Grgić, Miljenko (rođen 1923. u selu Desne, nedaleko Metkovića, Dubrovačko-neretvanska županija, Dalmacija). Nakon ...
Novosti