Adsorpcija

Adsorpcija (lat. adsorptio, pripijanje)  je nakupljanje neke tvari (npr. bojila) na graničnoj površini dviju faza (npr. na krutoj fazi čestice aktivnog ugljena okružene tekućom fazom vina) u koncentracijama koje su veće od koncentracija jedne i druge faze. Tu pojavu (koja ovisi o prirodi tvari, temperaturi, tlaku itd.) u vinarstvu koristimo kod dekoloriranja, dezodoriranja i filtracije i razumljivo, ona je temelj nekih analitičkih (kromatografija), odnosno industrijskih (ionski izmjenjivači) postupaka.

Povezano

Domicijan

Domicijan (Titus Flavius Domitianus, 51-96) rimski car koji je u doba svoje vladavine (u trajanju od 15 godina ...

Oloroso

Oloroso je jedan od dva osnovna tipa specijalnog španjolskog sherry vina (drugi je fino). Oloroso sherry se, ...

Talijanski rizling

Talijanski rizling koji se ponegdje u našoj literaturi naziva  i talijanska graševina, jedan je kod nas od ...
Novosti