Adsorpcija

Adsorpcija (lat. adsorptio, pripijanje)  je nakupljanje neke tvari (npr. bojila) na graničnoj površini dviju faza (npr. na krutoj fazi čestice aktivnog ugljena okružene tekućom fazom vina) u koncentracijama koje su veće od koncentracija jedne i druge faze. Tu pojavu (koja ovisi o prirodi tvari, temperaturi, tlaku itd.) u vinarstvu koristimo kod dekoloriranja, dezodoriranja i filtracije i razumljivo, ona je temelj nekih analitičkih (kromatografija), odnosno industrijskih (ionski izmjenjivači) postupaka.

Povezano

Lozina sovica

Lozina sovica (Agrotis pronuba ) je po veličini najveći kukac iz porodice sovica, čija gusjenica (veličine i do 6 ...

Borgonja

U Istri se tim imenom naziva kultivar crnog grožđa čije je i u nas u Republici Hrvatskoj poznatije i ispravno ime ...

Melasa

Melasa (fr. mélasse) je sirupasti, viskozni, karamelasto obojeni zaostatak u proizvodnji šećera, saharoze (koji ne ...
Novosti