Celuloza

Celuloza polisaharid koji je u grožđu nazočan najviše u peteljci, zatim u sjemenci i vrlo malo u kožici bobice, dok u moštu i vinu tog polisaharida ne nalazimo. Celuloza (proizvedena iz odgovarajućih sirovina, i na odgovarajući način) se u vinarstvu koristi kao sredstvo za filtriranje, jer se iz nje (uz dodatak perlita i nekih smola dopuštenih u prehrambenoj industriji) u zamjenu za ranije upotrebljavane azbestne, izrađuju celulozne filtar ploče. Celulozne plo

Povezano

Koliba

Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se

Čauš

Čauš je naziv vrlo stare (najvjerojatnije iz Turske ili iz Rumunjske k nama donijete) stolne bijele sorte plemenite

Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...
Novosti