Celuloza

Celuloza je  polisaharid koji je u grožđu nazočan najviše u peteljci, zatim u sjemenci i vrlo malo u kožici bobice, dok u moštu i vinu tog polisaharida ne nalazimo. Celuloza (proizvedena iz odgovarajućih sirovina, i na odgovarajući način) se u vinarstvu koristi kao sredstvo za filtriranje, jer se iz nje (uz dodatak perlita i nekih smola dopuštenih u prehrambenoj industriji) u zamjenu za ranije upotrebljavane azbestne, izrađuju celulozne filtar ploče. Celulozne plo

Povezano

Trips

Trips je je malen, prostim okom teško vidljiv, ali vrlo štetan kukac iz reda resičara (Thysanoptera), čije brojne ...

Zaokružena vina

Zaokružena vina  vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).

PVPP

PVPP je kratica za, [Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.)] dopušteno bistrilo, polivinil polipirrolidon, s ...
Novosti