Kalcijev tartarat

Kalcijev tartarat je kalcijeva primarna sol vinske kiseline (empirijska kem. formula CaC8O12H6, a strukturna COOH CHOH CHOH COO Ca OOC HOHC HOHC HOOC) ili sekundarna sol vinske kiseline (čija je empirijska kem. formula CaC4H4O6, a strukturna CHOH COO Ca OOC HOHC), koje se (kao i kalijeva sekundarna i primarna sol vinske kiseline koju nazivamo još i kalijev hidrotartarat ili striješ) nalaze još u grožđu i moštu, a dio, nastaje u tijeku preradbe i vrenja, da bi se nakon završenog vrenja povezale i u formi vidljivih kristala istaložile i pale-sedimentirale s vinskim talogom (u kojem čine i do 20% od ukupne težine taloga), ili se nahvatale na stjenke posuda u kojima se mlado vino proizvodilo i u kojima je bilo čuvano (otkuda se taj kamenac mora skinuti mehaničkim ili kemijskim postupkom).

Jedan od razloga da veći dio vinskog kamenca (oko 90%) čine kalijeve soli, je i činjenica da u grožđu, moštu i vinu ima i do deset puta više elementa kalija od kalcija. U vinskom kamenu učešće kalcijevih soli znatno je manje i nejčešće ne veće od 10%. Sve navedene soli vinske kiseline su slabo topive u vodi, još slabije u alkoholnim otopinama (kakvo je primjerice i vino), a njihova netopivost i kristaliziranje se povećava padom topline vina nakon završenog vrenja i nastupom hladnog razdoblja (jeseni i zime). To je razlog da se taloženje soli vinske kiseline potiče hlađenjem vina (koje se provodi za mlada vina obično prije punjenja u boce), a taj postupak se naziva stabilizacija.

Povezano
Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti – tražilo se mjesto više

Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti – tražilo se mjesto više

Vrbnik i Vrbničko polje svjetski su poznati po izvrsnim vinima od autohtone sorte žlahtine, ali ovog vikenda Vrbnik

Vitis vinifera L.

Vitis vinifera L. je latinski  botanički naziv za europsku (plemenitu, kulturnu, domaću) vinovu lozu. Loze su ...

Cru

Cru (fr., čit. krü) uz mnoga druga značenja vrlo se često upotrebljava i među vinarima da bi se istaklo da je ...
Novosti