Sterilizacija

postupak kojim se i u vinarstvu uništavaju mikroorganizmi i time spjrečavaju njihovom aktivnošću moguće neželjene promjene. Najčešće se provodi zaparivanjem (suđa, filtra prije početka EK-filtracije, postrojenja za punjenje vina u boce itd.) ili ispiranjem (2 %) otopinom sumporaste kiseline u vodi (npr. boca ili drugog posuđa u koje se puni vino), odnosno uporabom peroksioctene kiseline i dr. dezinfekcijskih sredstava.

Povezano

Španjolska

Španjolska proizvodi širok spektar bijelih, rujnocrvenih (rosé i crnih), pjenušavih, desertnih i likerskih vina, ...

Indeks zrelosti

Indeks zrelosti je naziv za jedan način izračunavanja optimalnog trenutka berbe grožđa, a provodi se na slijedeći ...

Vinum pucinum

Vinum Pucinum je jedna od neriješenih zagonetaka antike (julijevske epohe u Istri) za koju npr. nema odgovora ni na
Novosti