Crni lom pocrnjivanje, plavi lom, mastiljavost, nazivi su za jednu te istu manu vina, što se manifestira kod bijelih vina ostavljenih u čaši na zraku, prelaskom u plavo-zelenkastu do tamnoplavu, a kod crnih u plavo-crnu. To je ona boja koja se pojavljuje u vinima pomiješanim s mineralnom vodom nakon kraćeg ili dužeg stajanja. Ove promjene u vinu izaziva povećan sadržaj željeza (u ferri stanju) i polifenola (naročito tanina), koji nakon spajanja (u feritanate) tvore netopive (naročito u manje kiselim vinima) čestice, za taloženje kojih treba više vremena. Otklanjanje ove mane počinje u vinogradu (povišen i visok uzgoj da grožđe ne dodiruje tlo), nastavlja se u tijeku vinifikacije (spriječiti kontakt s metalom i ne provoditi vrenje na dropu). Vina s ovom manom se tretiraju s K-ferocijanidom (postupkom zvanim “plavo bistrenje”) i bistre s taninom i želatinom.
Ranina bijela petrinjska
Ranina bijela petrinjska je kvalitetna autohtona sorta koja se naziva i dišeća ranina i koja se je očuvala još samo